Quan el món encara no s'havia recuperat del sotrac que va suposar la pandèmia de Covid-19 la crisi desencadenada per la guerra d'Ucraïna i l'espiral inflacionista en la qual es troben les grans economies occidentals han posat potes enlaire l'escenari econòmic global. Davant d'aquesta concatenació de crisi i els desafiaments que plantegen l'augment de les desigualtats o el canvi climàtic cada vegada són més les veus que qüestionen la validesa dels paradigmes clàssics per afrontar amb èxit aquests nous desafiaments.

Amb motiu de la celebració del Dia del Llibre, ON ECONOMIA s'ha proposat fixar la mirada en algunes obres de referència en l'àmbit de l'economia i l'empresa que puguin ajudar a comprendre i afrontar els desafiaments d'aquesta economia globalitzada. La selecció proposada inclou des de la revisió de les grans teories econòmiques del segle XX des de la perspectiva actual fins a assajos més recents en els quals es posa sobre la taula la necessitat de replantejar els fonaments de l'economia de mercat. També s'han inclòs textos sobre management i lideratge. La mostra de disset obres s'ha escollit a partir dels suggeriments de col·laboradors habituals del diari i els comentaris sobre cada una estan basats en les notes de les respectives editorials.

  • Samuelson vs Friedman. La batalla pel lliure mercat. Nicholas Wapshott. Octubre 2022. Planeta.

A Samuelson vs Friedman, el periodista i escriptor Nicholas Wapshott elabora un relat amè i absorbent a partir de la història d'aquests dos gegants de l'economia moderna i les seves visions contraposades sobre l'economia i el paper i abast dels Estats per dirigir el rumb de les seves polítiques. El keynesià Paul Samuelson, autor del llibre de text d'economia més venut de tots els temps, va ser el primer nord-americà en aconseguir un Nobel d'economia el 1970. Milton Friedman, per la seva part, va condensar la seva ideologia liberal en Capitalisme i llibertat, amb el que va establir les bases teòriques del liberalisme econòmic actual. Friedman va guanyar el Nobel de Economía el 1976. El llibre de Wapshott, autor també de l'assaig Keynes vs. Hayek, exposa el combat intel·lectual que aquests dos grans economistes van mantenir durant anys.

Samuelson vs Friedman
Samuelson vs Friedman
  • El poder de la destrucción creativa, de Philippe Aghion, Celine Antonin i Simon Bunel. Abril de 2021. Deusto.

La pandèmia de covid 19 ha posat al descobert algunes debilitats del capitalisme i, com a conseqüència, es multipliquen les veus que qüestionen la seva vigència. A El poder de la destrucció massiva, els professors d'Harvard Philippe Aghion, Celine Antonin i Simon Bunel exposen que la resposta no és la revolució, sinó crear un capitalisme millor. Per a això proposen d'aprofitar el poder de la destrucció creativa i realitzen una proposta revolucionària i provocadora basada en la innovació i a no tenir por de certa destrucció ben regulada.

  • Més difícil encara. Juan Torres López. Febrer 2023. Deusto.

A Més difícil encara, el catedràtic d'Economia Aplicada a la Universitat de Sevilla Juan Torres López ofereix una guia per entendre amb senzillesa la inflació actual i preparar-se per a la crisi que ve. Aquest assaig, publicat després de la crisi de la covid i la guerra d'Ucraïna i mentre les economies occidentals pateixen la pitjor espiral inflacionista de l'últim mig segle, destapa els diagnòstics equivocats sobre aquest fenomen i qüestiona la creença que aquesta espiral només pugui ser abordada pujant els tipus d'interès. Des del convenciment que la pròxima crisi econòmica serà diferent i més difícil encara, Torres López posa a l'abast del lector no expert el coneixement necessari per saber el que està succeint realment i protegir-se de la crisi que ve.

Mas Dificil Todavia
Mas Dificil Todavia
  • Capitalismo progresista. La respuesta a la era del malestar. Joseph E Stiglitz. Gener 2020. Taurus.

El Nobel de Economía Joseph Stiglitz proposa de reconstruir les bases del capitalisme a partir de les veritables fonts de prosperitat econòmica compartida: la investigació, l'educació i l'imperi de la llei. Una mena de crida a l'acció per salvar al capitalisme de si mateix aportant-li un caire més progressista.

  • El mundo en venta. La cara oculta del negocio de las materias primas. Javier Blas y Jack Ferchy. Agosto 2022. Ediciones Península.

El comerç de les matèries primeres mou 17 bilions de dòlars a l'any, un terç de l'economia global. The Economist i The Financial Times van elegir El Mundo en Venta com a llibre de l'any. En ell, Javier Blas i Jack Farchy s'aturen sobre les activitats de les empreses que compren, acumulen i venen els recursos del planeta. Qui és, com actuen i d'on procedeixen les matèries primeres de les quals surt el cafè que bevem, els metalls amb què es fabriquen els nostres telèfons o la gasolina que mou els nostres vehicles són alguns dels aspectes que analitzen els autors en aquest bestseller aclamat per la crítica.

El Món en Venda
El Món en Venda
  • La paradoja del beneficio. Cómo las empresas exitosas amenazan la economía. Jan Eeckhout. Octubre 2022. Taurus.

L'assaig de Jan Eeckhout es deté en explorar si l'espiral de beneficis de les grans corporacions que dominen el tauler econòmic global es reflecteix en millors nivells de prosperitat i benestar dels seus treballadors. Però la seva conclusió apunta més aviat que les condicions del mercat laboral han empitjorat en paral·lel al creixement d'aquestes grans empreses, pel que planteja possibles solucions per revertir la tendència i avançar cap a una societat més justa.

  • El gran sueño de China. Tecno-socialismo y capitalismo de Estado. Claudio Feijoo González. Febrero 2023. Tecnos.

Aquesta monografia intenta explicar des de dins el pla de la Xina per convertir-se en la primera potència mundial. El seu full de ruta combina l'ús de tecnologia capdavantera per al desenvolupament industrial amb el ferri control de la societat, tecnosocialisme combinat amb capitalisme d'estat. L'obra analitza de la forma més objectiva possible aquest fenomen contraposant els discursos que lloen els avantatges del seu sistema i la seva bona voluntat global amb què veuen a la Xina un perill internacional que ha desencadenat la cursa armamentística de les noves tecnologies.

El gran sueño de la Xina
El gran sueño de la Xina
  • Narrativas económicas: Cómo las fake news y las historias virales afectan la marcha de la economía. Robert J. Shiller. Enero 2021. Deusto.

L'economista Robert Shiller, guanyador del Nobel, analitza l'impacte econòmic de les històries virals. Per a això, recorre a exemples i dades històriques i conclou que entendre com les històries populars condicionen el comportament econòmic individual i col·lectiu permet predir i disminuir el dany de crisis financeres i recessions. Són creences àmpliament esteses i acceptades com que les accions tecnològiques només poden pujar o que l'habitatge mai no baixa que influeixen en les decisions individuals sobre com i on invertir o quant gastar. L'objectiu de Shiller amb aquest llibre és conscienciar de com aquesta "economia narrativa" impulsa els esdeveniments econòmics que han portat a la guerra, l'atur massiu i l'augment de la desigualtat.

  • Foodtech. Beatriz Romanos. Abril 2022. LID Editorial.

Foodtech, escrit per la divulgadora especialitzada a Foodtech Beatriz Romanos, pretén ser la guia de referència per a curiosos i professionals del sector agroalimentari interessats en entendre com la tecnologia està transformant la indústria alimentària. El seu recorregut va des d'analitzar els motius pels quals s'ha convertit en un dels focus més grans d'innovació i emprenedoria que desperta l'interès de grans inversors fins a presentar els avenços més disruptius en aliments de nova generació, proteïnes alternatives, carn conreada, Q-commerce, nutrició personalitzada, etcètera.

Foodtech
Foodtech
  • Ulises y la comadreja, de Georg von Wallwitz. Una simpática introducción a los mercados financieros. Septiembre 2013. Acantilado.

Com funcionen realment els mercats? Aquesta és la pregunta central que el matemàtic i filòsof alemany Georg von Wallwitz tracta de respondre en aquest assaig en el qual, amb enorme ironia, caracteritza els diferents agents que mouen els mercats financers per saber detectar-los i desentranyar les seves estratègies.

  • 2000 Años liderando equipos: Enseñanzas del management más exitoso. Javier Fernandez Aguado. Octubre 2020. Kolima.

Com es dedueix del títol, l'empresari i especialista en formació d'equips d'alta direcció Javier Fernández analitza les metodologies de management aplicades durant 2.000 anys per múltiples organitzacions de l'Església catòlica. A partir de l'anàlisi de les estratègies organitzatives i directives del passat, ofereix eines de management per acumular encerts i no repetir errors en la direcció d'equips.

2000 Años liderant Equipos
2000 Años liderant Equipos
  • Antifrágil. Nassim Nicolas Taleb. Abril 2013. Paidós.

Encara que no és pròpiament un llibre sobre economia, les reflexions que el financer i assagista Nassim Nicolas Taleb realitza en aquest assaig sobre com obtenir beneficis del desordre i el caos converteixen a Antifragil en una obra plenament vigent per comprendre el vertiginós ritme al qual es mou el món. Taleb se centra en la incertesa com a una cosa desitjable, fins i tot necessària, i proposa que les coses es construeixin d'una forma antifràgil. L'antifràgil és immune als errors de predicció. Una guia de comportament per a un món massa incert com per intentar comprendre'l i predir-ho.

  • Lecciones de liderazgo creativo: Mi gran aventura al frente de la empresa que ha convertido la magia en realidad. Robert Iger. Enero 2020. Conecta.

Una altra proposta enfocada a les habilitats directives i el lideratge. A partir de l'experiència acumulada en els anys en què va ser CEO de Disney, Robert Iger revela els secrets per liderar una corporació formada per 200.000 empleats, entre els quals hi ha l'optimisme que sempre ha de guiar els passos d'un veritable líder, la valentia per assumir riscos, la determinació a l'hora de prendre decisions, o l'equitat en el tracte a les persones.

Lliçons de Lideratge Creatiu
Lliçons de Lideratge Creatiu
  • El triunfo de la injusticia: Cómo los ricos evaden impuestos y cómo hacer que paguen. Gabriel Zucman y  Emmanuel Saez. Enero 2021. Taurus.

El guru Gabriel Zucman, professor d'economia a la Universitat de Berkeley, s'ha erigit en un dels últims referents intel·lectuals del corrent de pensament que lidera l'economista francès Thomas Piketty. De la mà del també professor de Berkeley Emmanuel Saez, Zuckman, expert en economia pública, desigualtat i impostos, exposa en aquesta obra com l'origen de les desigualtats que es donen al món actual té el seu origen en un sistema fiscal injust. Encara que està basat en el cas dels Estats Units, els autors donen les claus per les que segons el seu parer Europa encara està a temps d'evitar caure en la mateixa espiral d'injustícia fiscal que es va estendre amb el triomf de Donald Trump a l'altre costat de l'Atlàntic.

  • Los límites del mercado. Karl Polany. Mayo 2014. Capital Swing.

Els textos recopilats en aquesta antologia de Karl Polany, un dels màxims exponents de la història econòmica del segle XX, proporcionen una visió general del seu pensament i les seves aportacions essencials en antropologia econòmica, l'estudi comparatiu dels sistemes econòmics del segle passat. Encara que semblen superats, la seva revisió és oportuna per encarar els desafiaments del present, les desigualtats, el paper dels estats en la seva regulació o l'impacte de l'economia de mercat en el medi ambient.

Els Límites del Mercat
Els Límites del Mercat
  • Escritos escogidos de James Tobin. James Tobin. Enero 2021. Aranzadi.

Com en el cas anterior, es tracta d'una recopilació d'articles, en aquest cas del keynesià James Tobin, elaborat per la Fundació ICO i que condensa les aportacions essencials del qual va ser premi Nobel d'Economia el 1981 i al qual Samuelson es va referir com "el principal macroeconomista de la nostra generació", en una "fornada d'economistes excepcionals" que va incloure gegants de l'especialitat com el propi Samuelson, Modigliani, Metzler, Galbraith, Bergson, Musgrave, Goodwin i Friedman.

  • Por qué fracasan los países. Los orígenes del poder, la prosperidad y la pobreza. Daron Acemoglu y James A Robinson. Octubre 2014. Booket.

La prosperitat dels estats no depèn del clima, la geografia o la cultura, sinó de les polítiques aplicades pels governs que els dirigeixen i la qualitat de les seves institucions. Aquesta és la teoria central d'aquest assaig en el qual s'analitzen sistemes com el dels EUA o la Xina per concloure que el creixement de l'economia només és possible si les institucions governamentals encerten en les seves polítiques segons les circumstàncies de cada moment històric.

Per qué Fracasan els Países
Per qué Fracasan els Países