El Ministeri de Treball, que sempre ha advocat per augmentar els col·lectius que tenen dret a cobrar el subsidi d'atur, pretén rebaixar dels actuals 52 anys (va baixar de 55 el 2019) a 45 anys per poder cobrar la prestació, actualment en 480 euros. El 2023, reben de mitjana al mes aquest subsidi 717.150 persones, de les quals el 60,5%, gairebé 433.390, està en la categoria de majors de 52 anys. Yolanda Díaz i Nadia Calviño, que fa més d'un any que negocien la reforma (que és una de les fites compromeses amb Brussel·les) han tingut nombrosos desacords. No obstant això, fonts d'ambdós ministeris confirmen a ON ECONOMIA que l'esborrany està ultimat.

La reforma que planteja Treball, i que haurà de negociar amb Calviño, permetria l'accés a aquest subsidi a unes 152.000 persones addicionals i que actualment no tinguessin familiars a càrrec, segons ha avançat la 'Cadena Ser' i confirma a ON ECONOMIA fonts del Ministeri que dirigeix Yolanda Díaz. Una altra pretensió de Treball és agilitar el cobrament d'aquests subsidis i eliminar el mes d'espera que ara és obligatori que passi entre el moment que la persona es persona en el Sepe, aquest li reconeix l'ajuda i un mes després finalment la cobra.

Ampliar la cobertura i simplificar els tràmits ha estat sempre el tronc de la reforma de Yolanda Díaz, mentre que l'equip de Calviño pretén reformar la tornada dels beneficiaris al mercat de Treball. A tal finalitat, ha plantejat dues propostes: la primera, que la prestació sigui decreixent, la qual cosa podria suposar que els primers mesos es cobri per sobre dels 500 euros i els últims acostant-se als 400. La segona, és l'obligació que els treballadors acceptin un treball, que podran compaginar amb el cobrament del subsidi.

Rebutjar una ocupació

Respecte a la possibilitat que un beneficiari que rebutgi una ocupació, que ha de complir unes condicions mínimes, perdi la prestació, en ambdós ministeris recorden que això ja està en la regulació. En aquest sentit, Treball proposa d'augmentar els controls sobre aquells aturats que rebutgin una oferta adequada de treball per continuar cobrant el subsidi, que actualment són semestrals i passarien a ser trimestrals.

I, igualment, coincideixen, que la base de l'acord se centra en l'"acord d'ocupació", introduït en la nova Llei d'Ocupació, que segons font de Treball va més enllà del mer "compromís d'ocupació" en l'anterior llei. Això implica que el beneficiari i el seu orientador estableixen un itinerari amb l'objectiu de trobar una feina per poder tornar al mercat de treball.

Fonts d'Economia assenyalen a aquest diari que per fer més atractiu la compaginació d'una ocupació amb la prestació, s'està analitzant elevar el màxim que es pot cobrar per una ocupació, que ara està en el 70% de l'Iprem, la qual cosa permetria sumar més diners entre salari i prestació.