La desacceleració econòmica i la contenció en el consum de béns i serveis es comencen a reconèixer en els índexs d'activitat de la indústria. Les últimes dades de la producció industrial a Espanya, facilitades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), ho reflecteixen al balanç del mes d'octubre passat. Així, l'Índex de Producció Industrial (IPI) va registrar un augment del 2,2% a l'octubre davant del mateix mes de l'any passat, 1,4 punts menys que al setembre, i esmorteeix la tendència alcista que l'indicador acumulava des de principis del segon trimestre del 2022.

A més, en dades mensuals (octubre sobre setembre) i dins de la sèrie corregida, la producció industrial va disminuir un 0,4%, i va ampliar en tres dècimes la caiguda que va experimentar al setembre (-0,1%). D'aquesta manera, s'encadenen dos mesos consecutius de reculades mensuals i es frena l'activitat industrial al conjunt d'Espanya. De fet, els deu primers mesos de l'any la producció industrial s'ha incrementat una mitjana del 3,3% (+3,5% en dades desestacionalitzades), destacant els repunts a la indústria del cuir i el calçat (+14,9 %) i en la confecció de peces de vestir (+11,5%), i els descensos de la metal·lúrgia (-8,3%) i la indústria química (-2,6%). Per comunitats autònomes, Extremadura és la més deteriorada, amb un balanç negatiu els deu primers mesos de l'any del 0,1%, després de registrar a l'octubre un descens interanual del 19,5%.

Amb l'anàlisi de les estadístiques referides al mes d'octubre passat, es revelen com a principals causes de l'alentiment de l'activitat, estretament vinculades a la contracció de la demanda, el descens en la fabricació de productes intermedis o semielaborats (per l’encariment de les primeres matèries i els combustibles, entre altres raons) i la compra de béns de consum durador (cotxes, habitatges…). La caiguda en tots dos casos va ser de l'1,4% interanual a l'octubre. En aquestes àrees, la disminució en la producció es va deixar notar àmpliament en segments com la confecció de peces de vestir (-16,9%), la indústria de la fusta i el suro (-15,9%), la metal·lúrgia (- 12,1%) i coqueries i refinació de petroli (-10,9%).

A l'altra banda de la balança, la producció de la indústria de béns d'equip va ser la que va créixer més a l'octubre, en registrar un repunt interanual del 10,6%. Els segueixen l'energia (+3,5%) i els béns de consum no durador, amb un avenç de l'1,4%. Així, vist el desglossament d'activitats, van augmentar especialment la fabricació de vehicles de motor i remolcs (22,9%), altres indústries extractives (22,9%), la fabricació de material i equip elèctric (19,8%) i la de productes farmacèutics (19,8%).

Catalunya, la més perjudicada a l'octubre

No totes les indústries es van veure afectades de la mateixa manera, per la qual cosa l'evolució per comunitats autònomes divergeix. Destaca que Catalunya, una de les àrees més industrials, és la que més n'ha acotat el creixement, amb un 0,4% de millora l'octubre passat. Per grans sectors industrials, els béns de consum creixen un 8,6% i els béns d'equip un 1,8% i, per altra banda, decreixen l'energia un 11,0% i els béns intermedis un 5,2%.

Segons dades recollides per l’Idescat, en aquest mateix període, l’índex de productes industrials a Catalunya (que no inclou l’energia ni està corregit d’efectes de calendari) augmenta un 2,0% respecte al mateix mes de l’any anterior, i l’índex de producció industrial (que inclou l’energia) també creix un 0,4%. Per grans sectors industrials, els béns de consum augmenten un 9,2% i els béns d'equip un 1,8% i decreixen l'energia un 12,4% i els béns intermedis un 5,4%. D'altra banda, per divisions industrials els majors increments els registren el sector de la fabricació de productes farmacèutics (48,8%) i les indústries del paper, arts gràfiques i suports registrats (6,0%); en canvi, decreixen les altres indústries manufactureres (-22,5%) i les indústries tèxtils, de la confecció, cuir i calçat (-19,4%).

A tot Espanya, les zones industrials més afectades van ser les d'Extremadura, Galícia i Astúries, amb caigudes en la producció del 19,5%, 5,4% i 1,1%, respectivament. A la resta de les autonomies, l'evolució va continuar sent positiva, però a dues velocitats. D'una banda, els majors augments, per sobre de la mitjana estatal del 2,2% interanual, es van registrar a Cantàbria (+6,6%) , Múrcia (+5,6%), Andalusia (+5,2%) i Madrid i Castella i Lleó, totes dues amb avenços del 4,8%. A l'altre extrem, amb els increments interanuals més moderats, se situen a més de Catalunya, les Balears (+1,1%), les Canàries (+1,8%) i l'Aragó (+1,9%).