Aquest dimarts fa sis anys que el govern de Mariano Rajoy, en els seus últims dies de mandat, nomenava governador del Banc d'Espanya Pablo Hernández de Cos; i aquest mateix dimarts cessa automàticament del càrrec, per estricte mandat de la llei d'autonomia del Banc d'Espanya. La normalitat institucional hauria aconsellat que avui estigués designat un o una substituta, però el diàleg entre els dos grans partits —PSOE i PP— està pràcticament trencat. Així, el govern espanyol ha recorregut al reglament i, fins que hi hagi un nou governador o governadora, assumirà el càrrec en funcions l'actual vicegovernadora Margarita Delgado, encara que no serà elevada al càrrec de governadora.

Tanmateix, aquest mateix dimarts comença un compte enrere que acaba l'11 de setembre, quan finalitza el mandat de Delgado i, necessàriament, aleshores el govern espanyol ha de tenir ja designat un nou governador, segons fonts del Banc d'Espanya. Per la seva part, des del Ministeri d'Economia, sobre el qual recau l'elecció i defensa del candidat davant del Congrés, recalquen que l'elecció del nou governador és competència del president del govern espanyol i, posteriorment, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, defensarà l'elecció en la Comissió d'Economia del Congrés, però més a tall d'informació, perquè no se sotmet a votació.

Ara bé, és costum que el governador del Banc d'Espanya (BdE) sigui pactat entre el govern espanyol i el principal partit de l'oposició, el Partit Popular. Fonts de l'equip del responsable econòmic dels populars, Juan Bravo, assenyalen a ON ECONOMIA que ningú del govern espanyol o del partit socialista s'ha posat en contacte amb ells. "No hi ha hagut cap classe de negociació, ni tan sols de contacte. Cap ni un", apunten taxatius al PP. Des del partit socialista no fan comentaris.

On sí que s'han produït contactes ha estat dins del govern, entre els dos partits de coalició —PSOE i Sumar—, segons assenyalen fonts coneixedores dels contactes. L'agrupació política que fins aquest dilluns liderava Yolanda Díaz, hauria sol·licitat, segons aquestes fonts, el nomenament d'un dels sis consellers que participen en la Comissió del Govern del Banc d'Espanya, juntament amb governador, el subgovernador, el director general del Tresor i el vicepresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). En aquests contactes, els representants del PSOE haurien donat noms del possible governador o governadora.

Precisament, la vicepresidenta de la CNMV, Montserrat Martínez Parera, és la que sona amb més força a les travesses. Seria la primera dona al capdavant del Banc d'Espanya, coneix bé la institució i, com a plus, és catalana. Uns altres dos possibles elegibles són també dones: la mateixa Delgado, actual vicegovernadora, i Soledad Núñez, un dels sis consellers del BdE, en el càrrec des del 2015, i directora del Tresor amb Rodríguez Zapatero. A més, s'ha inclòs en els rumors Fernando Restoy, que ja va ser subgovernador de l'entitat i actualment president de Financial Stability, i Ángel Ubide, amb bones relacions a Ferraz i la Moncloa, encara que ja sembla descarat.

Llista de candidats

El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha declarat que ja té "una llista de candidats", però el problema està en el consens amb el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo. El mateix ministre ha declarat que la substitució del governador de l'entitat bancària s'ha de plantejar en el marc d'una negociació més àmplia que inclogui altres institucions pendents d'actualitzar. Encara que fonts del Ministeri recorden que el càrrec de governador del Banc d'Espanya no s'ha de negociar.

En qualsevol cas, el perfil que sembla estar en la ment del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, és d'un alt valor tècnic, reconegut internacionalment. Una cosa que demanden a Espanya des del Banc Central Europeu (BCE). La mateixa presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha demanat un substitut "que contribueixi d'una manera similar" al paper de De Cos dins del Consell de Govern del BCE. En una entrevista amb quatre mitjans europeus, Lagarde ha considerat que la contribució del governador del Banc d'Espanya ha estat "molt important, molt apreciada i respectada" en el Consell de Govern del BCE. "El Pablo ha estat un col·lega fantàstic. Cavaller, li dic. Tots el trobarem a faltar, jo la primera. És un economista i governador de banc central molt rigorós i també ha estat un company molt lleial. És realment un home magnífic amb qui treballar", ha afirmat Lagarde.

Comiat del governador

Hernández de Cos va publicar ahir un post de comiat, en el qual repassa aquests sis anys marcats per la covid, les guerres i, sobretot, per la inflació. Entre els seus èxits, ha assenyalat l'aprovació, per primera vegada, d'un pla estratègic per al Banc d'Espanya. Però el seu comiat va ser sobretot d'agraïment: "Ha estat un privilegi ser governador del Banc d'Espanya i liderar un equip humà tan qualificat i compromès amb els objectius de la institució, que, en darrer terme, pretenen contribuir a la millora del benestar de la nostra ciutadania. Les meves últimes paraules són d'agraïment a tothom, amb la seguretat que mantindran el mateix compromís de servei públic en la nova etapa que ara s'obre".