El govern espanyol ha decidit retardar a aquest dimecres, 30 d'abril, l'aprovació de la llei per reduir la jornada laboral 37,5 hores davant l'apagada soferta aquest dilluns a tota la península Ibèrica. La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va anunciar que el Consell de Ministres d'aquest dimarts tenia previst donar llum verda a la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals, però a causa de l'apagada elèctrica massiva, que va deixar sense llum tot Espanya, han decidit demorar-la un dia.

La reunió del Consell de Ministres d'aquest dimarts s'ha centrat a analitzar la situació generada després del tall ocorregut aquest dimarts en el subministrament elèctric i les actuacions dutes a terme pel govern espanyol per recuperar la normalitat. Per això, l'Executiu ha convocat per a demà una nova reunió del Consell de Ministres en el qual s'abordaran els temes que es preveien per a aquest dimarts abans de la crisi energètica soferta. 

La modificació, pactada entre el ministeri de Treball i els sindicats, xoca de cara amb les reticències de la patronal i ara haurà de superar la tramitació al Congrés dels Diputats, on no té garantits els suports per tirar endavant. Amb el tall patit aquest dilluns al voltant de les 12:30 hores, el govern espanyol ha decidit ajornar a aquest dimecres l'aprovació de l'esmentada llei.

Xoc entre socis de govern espanyol

La vicepresidenta segona i ministra de Treball ja va advertir la setmana passada que aquesta serà una de les reformes "més difícils" de la legislatura que caldrà "defensar", però va assegurar que es tracta d'una mesura clau per "rellançar l'agenda social" de govern de coalició. De fet, el govern espanyol va intentar tancar un acord previ als agents socials que incorporés tant la patronal com els sindicats majoritaris, CCOO i UGT. Finalment, els empresaris de la CEOE es van desvincular després d'unes converses que van començar el gener de l'any passat.

A començaments d'any, la reducció de la jornada laboral també va provocar un xoc dins de l'executiu entre el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, i la vicepresidenta Yolanda Díaz. El titular d'Economia va expressar "preocupació" per l'impacte econòmic que podia generar la mesura, especialment a les petites i mitjanes empreses, i va apostar per una implantació més gradual i sectorial. Finalment, després de múltiples reunions, ambdós van arribar a un acord per impulsar la reforma, que estableix que les empreses tindran fins al 31 de desembre del 2025 per adaptar els seus convenis col·lectius al nou horari.

Registre horari obligatori

A més, s'implantarà un sistema de registre horari obligatori que serà accessible en temps real per part d'Inspecció de Treball per evitar abusos i hores extra no remunerades. El projecte de llei també inclou sancions més severes per a les empreses que incompleixin la nova normativa. Podran ser sancionades per cada cas de treballador afectat, en comptes de rebre una sanció única si infringeix els horaris.

El pròxim pas és el Congrés. Partits polítics com Junts han mostrat reticències, i ara com ara, la reducció no té garantits els suports necessaris per superar la votació. Tot això obre la porta a possibles modificacions de la norma durant el tràmit parlamentari.