Després d'un any i mig de debat, el Consell de Ministres té previst aprovar aquest dimarts la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals. La modificació, pactada entre el ministeri de Treball, liderat per Yolanda Díaz, i els sindicats, topa de cara amb les reticències de la patronal i ara haurà de superar la tramitació al Congrés dels Diputats, on no té garantits els suports per tirar endavant.
La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ja va advertir la setmana passada que aquesta serà una de les reformes "més difícils" de la legislatura que caldrà "defensar", però va assegurar que es tracta d'una mesura clau per "rellançar l'agenda social" de govern de coalició. De fet, el govern espanyol va intentar tancar un acord previ dels agents socials que incorporés tant a la patronal i com els sindicats majoritaris, CCOO i UGT. Finalment, els empresaris de la CEOE se'n van desvincular després d'unes converses que van començar al gener de l'any passat.
El Consell de Ministres aprovarà també aquest dimarts un acord preventiu per alliberar tres dies de reserves estratègiques de productes petrolífers després de l'apagada elèctrica que va sacsejar a la península Ibèrica aquest dilluns. Encara que Sánchez va aclarir que actualment no hi ha cap senyal de desproveïment, també va remarcar que l'objectiu del govern espanyol és prendre les mesures preventives necessàries per a aquells municipis en els quals encara no ha tornat tota l'electricitat.
Les empreses tindran fins a finals d'any per adaptar els convenis
A principis d'any, la reducció de la jornada laboral també va provocar un xoc dins de l'executiu entre el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, i la vicepresidenta Yolanda Díaz. El titular d'Economia va expressar "preocupació" per l'impacte econòmic que podia generar la mesura, especialment a les petites i mitjanes empreses, i va apostar per una implantació més gradual i sectorial. Finalment, després de múltiples reunions, tots dos van arribar a un acord per impulsar la reforma, que estableix que les empreses tindran fins al 31 de desembre del 2025 per adaptar els seus convenis col·lectius al nou horari.
A més, s'implantarà un sistema de registre horari obligatori que serà accessible en temps real per part d'Inspecció de Treball per evitar abusos i hores extra no remunerades. El projecte de llei també inclou sancions més severes per a les empreses que incompleixin la nova normativa. Podran ser sancionades per cada cas de treballador afectat, en lloc de rebre una sanció única si infringeix els horaris.
Reticències a la mesura
El pròxim escull és el Congrés. Partits polítics com Junts han mostrat reticències, i ara per ara la reducció no té garantits els suports necessaris per superar la votació. Tot plegat obre la porta a possibles modificacions de la norma durant el tràmit parlamentari.
La reforma xoca frontalment amb la patronal. El president de la CEOE, Antonio Garamendi, va criticar la setmana passada el que considera "oportunisme polític" de l'executiu per aprovar la reducció de la jornada a l'avantsala de l'1 de maig, i va demanar "responsabilitat" als grups parlamentaris perquè l'aturin al Congrés. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, va advertir aquest dilluns que la reducció serà "letal" per a l'economia espanyola, i va afirmar que la llei només obeeix a un "caprici electoral" de la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz.