Un caixer automàtic a cada poble. El Congrés dels Diputats comença a tramitar una llei que prové del Parlament de Catalunya que, fonamentalment, pretén garantir el dret d’accés als serveis bancaris de proximitat. L’objectiu: que a totes les poblacions de l’Estat i a les entitats municipals descentralitzades hi hagi un caixer automàtic d’accés universal que permeti retirar diners, pagar rebuts o tributs, consultar els moviments i el saldo, obtenir extractes i fer transferències. És una proposició de llei que va impulsar Jaume Giró com a conseller d’Economia i Hisenda el 2022 i que va rebre la llum verda de la pràctica unanimitat de la cambra catalana, amb l’únic vot en contra de Vox, que ara s’ha abstingut en la presa en consideració al Congrés. Com que la Generalitat no té competències sobre aquesta matèria, el Parlament ha remès la iniciativa al Congrés. La proposició ha superat aquest dimarts el seu primer examen parlamentari amb 312 vots a favor i 33 abstencions i comença ara la seva tramitació a la Cambra Baixa, on es podran presentar esmenes per modificar el redactat. La iniciativa passarà per la ponència i la comissió i, un cop sigui aprovada al Congrés, s’haurà de remetre al Senat abans d’arribar al Butlletí Oficial de l’Estat.

Un dels elements clau de la iniciativa és que “obligaria les entitats financeres a sufragar el cost de posar un caixer automàtic a tots els pobles”. Així ho ha argumentat Jordi Munell, diputat de Junts al Parlament, que ha apuntat que això seria responsabilitat de l’entitat bancària de referència, la que estigui més implementada a la zona. En cas que no complís, Munell ha assenyalat que “hi hauria un fons de garantia per poder fer subsidiàriament la implantació d’un caixer” amb els fons del mateix sistema bancari. Per la seva banda, Jordi Orobitg, diputat d’ERC al Parlament, ha subratllat que es tracta d’una llei que “vol acostar els serveis bancaris i que tota la ciutadania pugui accedir-hi i disposar dels seus propis diners en efectiu buscant un equilibri territorial i protegint col·lectius vulnerables, com la gent gran”.

La norma, que beneficia especialment pobles de menys de 500 habitants, estableix que els municipis i els barris que no disposen de caixers automàtics i es consideren en risc d’exclusió bancària han de disposar com a mínim d’un caixer al terme municipal. El text defineix el barri en risc d’exclusió com la subdivisió d’una ciutat, vila o poble amb un mínim de 5.000 habitants sense serveis bancaris. La proposta denuncia el “tancament constant i persistent d’oficines bancàries i caixers automàtics en l’última dècada”, una realitat “indefugible, que afecta especialment col·lectius vulnerables”.

Una llei que suposa una “esmena a la totalitat de les polítiques centralistes” i corregeix una “marginació greu”

Des de Junts per Catalunya, el diputat Isidre Gavín ha argumentat que és “urgent que es corregeixi aquesta marginació greu i aquesta discriminació social i territorial” i ha presentat la iniciativa com una “mesura per lluitar contra el despoblament” i una “esmena a la totalitat de les polítiques centralistes i la governança centralitzadora que han permès que el sector bancari tanqui oficines i sucursals sense cap regulació mirant cap a una altra banda”. Jordi Munell ha afegit que aquesta problemàtica “afecta també el conjunt de l’Estat espanyol”, especialment la coneguda com “l’Espanya buidada”, amb una “desertització bancària que genera desequilibri territorial i social”.

Per part d’Esquerra Republicana, Inés Granollers ha destacat que aquesta llei suposa “una conquesta de drets” i ha posat en relleu que, “per una vegada, la paguen els bancs i no la ciutadania”. Per la diputada republicana, és “una oportunitat per donar resposta a un problema innegable i inajornable” i resoldre “l’escàndol” que representa que les entitats bancàries “es lucrin impunement escanyant tots aquells que deixen diners en dipòsit i deixin desproveïts d’accés als seus diners milers de ciutadans”. Granollers també ha exigit “més valentia política” al govern espanyol per “posar fre a la voràgine especulativa del sector bancari”.

Des del PSOE, Alicia Álvarez ha asseverat que, encara que es tracta d’una proposta “parcial i poc ambiciosa”, “dona l’oportunitat de debatre, alçar la mirada i buscar alternatives i solucions estables” per complementar les mesures que està promulgant el govern espanyol.

Diputats Congrés llei bancs   Congrés dels Diputats
La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, amb els diputats del Parlament de Catalunya que han defensat la proposició de llei: Joan Carles Gallego (En Comú Podem), Jordi Orobitg (ERC) i Jordi Munell (Junts) / Foto: Congrés dels Diputats

Una proposta de Jaume Giró que es remunta a inicis del 2022

Aquesta iniciativa va néixer el febrer del 2022 de la mà de l’aleshores conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, per revertir l’exclusió financera i combatre el risc del despoblament al territori. En aquell moment, Giró apuntava que la reducció d’oficines i caixers en zones rurals havia deixat sense oficina un total de 443 municipis catalans, més de la meitat dels que hi ha a Catalunya. Com que la Generalitat no té competències per regular-ho, al cap de quatre mesos, el Parlament de Catalunya va donar llum verda a remetre la proposta al Congrés dels Diputats. “Una societat forta i sana protegeix els seus membres més fràgils i posa recursos per evitar el risc d'exclusió”, va argüir Jaume Giró.

Aquesta iniciativa se suma al projecte de la Generalitat de Catalunya per dotar d’oficines mòbils els 503 municipis que actualment no tenen sucursal bancària. CaixaBank i Caixa d’Enginyers pugnen per donar aquest servei.