Carlos Cuerpo va ser el protagonista de les primeres hores de la segona jornada de la reunió del Cercle d'Economia, fins a l'arribada del rei Felip VI. I se li va escapar viu al Cercle, que després d'anys de reclamar una reforma del finançament autonòmic i un model propi amb més recursos per a Catalunya, no li van preguntar per això. A Alberto Núñez Feijóo, protagonista del vespre, sí que li van preguntar, però tampoc no va ser clar.

Qui sí que va aprofitar la visita del ministre d'Economia van ser els directius del Banc Sabadell, que van desembarcar aquest dijous al Palau de Congressos de Catalunya i van tenir alguna xerrada amb el ministre més important en l'opa hostil que els ha llançat el BBVA. Respecte a Feijóo, les seves paraules sobre la fusió bancària també van agradar al Sabadell.

Cuerpo va arribar a tres quarts de 10 del matí. Cinc minuts abans, van aparèixer César González-Bueno i Josep Oliu, conseller delegat i president del Sabadell, respectivament. No només ells, diversos directius del banc amb seu operativa a Sant Cugat del Vallès es van deixar veure per la reunió durant tot el matí.

El ministre va arribar i, després de saludar Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia i exconseller delegat, precisament, del Sabadell, va passar directament a les declaracions davant dels periodistes. Cuerpo va ser dur contra l'opa hostil i va mostrar el rotund rebuig del govern espanuyol, malgrat admetre que només pot actuar sobre la fusió, no sobre l'opa, i va desgranar-ne els motius.

20240523 CERCLE ECONOMIA 2024 Montse Giralt 009
Carlos Cuerpo i Jaume Guardiola. Foto: Montse Giralt

Una estona després, a l'auditori davant dels socis del Cercle, Teresa Garcia-Milà, vicepresidenta del Cercle, que protagonitzava el diàleg amb el ministre, li va preguntar per l'opa. Cuerpo va repetir els motius: "El nostre rebuig es basa en dos factors principals. El primer la forma. El fet que sigui una opa hostil afegeix incertesa i volatilitat als mercats. I després està el nucli de l'impacte que pugui tenir en concentració al sector i efectes lesius en la competència".

Però la vicepresidenta del Cercle no va abordar el finançament autonòmic de forma directa, malgrat que es tracta d'un dels camps de batalla de la institució en els últims anys. Si bé és cert que el ministeri responsable és Hisenda, també ho és que l'opinió del d'Economia és important. Però només se li va preguntar pels recursos de les comunitats autònomes i la possibilitat de flexibilitzar el seu dèficit.

Cuerpo va aconseguir esquivar bé la qüestió, no mullar-se i vendre la moto. El ministre ha assegurat que té "molt present" dotar les comunitats autònomes de més recursos i que ja ha incrementat les transferències a les CCAA. "Som plenament conscients de la responsabilitat en la despesa que tenen les CCAA", que gestionen la despesa de sanitat i educació. Per això, "l'Estat ha augmentat de forma substancial els lliuraments a compte a les comunitats autònomes", increment que ha xifrat en el 15%.

Després d'aquesta resposta, no va ser repreguntat. De fet, fins i tot el propi Cuerpo es va congratular de poder parlar només d'economia i no de política: "És la primera vegada en cinc mesos que em pregunten per economia".

Converses d'Oliu i Cuerpo

A qui no se li va escapar viu Cuerpo va ser al Sabadell. De fet, abans que s'adrecés als socis del Cercle, Josep Oliu ja va tenir unes paraules amb el ministre, encara que no va ser tot sol sinó, al hall del Palau de Congressos davant de Jaume Guardiola i algun testimoni, entre ells, les càmeres. Després de la seva conferència, Cuerpo va tornar a xerrar amb Oliu i després es va absentar, encara que va ser només per atendre trucades, ja que va estar tot el matí al Cercle per rebre el Rei i fins i tot es va quedar a dinar.

Queda el dubte de si ambdós es van veure en privat durant el matí. El recinte compta amb despatxos per a això, però a més, el Sabadell tenia algunes sales reservades a l'hotel Torre Melina Gran Meliá Hotel, l'antic Juan Carlos, situat a dalt de tot de la Diagonal, a l'entrada de Barcelona, i Oliu i González-Bueno van recórrer els escassos metres que el separen del Palau de Congressos de Catalunya en diverses ocasions durant el dia. Les fonts consultades, no obstant, asseguren que no van trobar-se en privat.

Feijóo i el riure d'Oliu

A les 7 de la tarda, encara estaven al recinte, quan va arribar Alberto Núñez-Feijóo, que van esperar nombrosos empresaris i líders patronals, com Josep Sánchez Llibre i Antoni Cañete. Oliu també el va saludar i es va asseure a primera fila, just davant d'on Guardiola i Feijóo conversaven, entre altres coses, de l'opa del BBVA al Sabadell.

Quan Guardiola li va demanar la seva valoració, Feijóo es va referir al president del Sabadell: "No és fàcil perquè tinc Oliu aquí davant". Però després va llançar un missatge que va agradar al veterà banquer català: "Un banc està molt imbricat en la societat, és molt porós, està en moltes empreses, i quan va bé, creix, és un element de cohesió empresarial, cal tenir-ho molt clar per autoritzar la fusió (...). És bo que hi hagi més bancs que tres o quatre". De fet, es va veure Oliu visiblement content després de la intervenció de Feijóo.

Cercle Economia segon dia, Feijoó26
Jaume Guardiola i Alberto Núñez Feijóo. Foto: Carlos Baglietto

Feijóo també se li va escapar viu al Cercle referent a finançament autonòmic, si bé Guardiola sí que li va preguntar directament. El líder del PP va respondre amb ambigüitat, es va mostrar favorable a una reforma del model però no va concretar com havia de ser i el va barrejar amb una reforma del model de finançament del sistema sanitari.