La Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepyme) ha advertit que el deteriorament de la productivitat de la pime espanyola "es comença a cronificar" d'acord amb l'observat en el quart trimestre de 2023, quan la productivitat va descendir un 0,7% en taxa interanual i va continuar distanciant-se del nivell previ a la pandèmia. Al seu informe sobre la situació de l'empresa espanyola, Cepyme indica que el repunt de productivitat que es va produir el 2021 "tan sols va servir per compensar la gran caiguda registrada en la pandèmia". "Lamentablement, una vegada estabilitzada l'activitat, la productivitat ha recuperat la seva tendència descendent iniciada el 2017 i ara se situa lleugerament per sota de la de 2015", assevera la patronal.

I és que, malgrat el creixement de l'activitat que s'ha registrat en els últims trimestres, aquest no ha estat suficient perquè l'empresa comporti un guany de productivitat, sobretot en vista d'altres indicadors com les vendes. Però a més, Cepyme apunta que el comportament de les vendes i de l'ocupació creixen, però continuen en desacceleració, i la lleugera reducció dels costos operatius, especialment de l'energia en el quart trimestre de l'any, no ha estat suficient per millorar la situació de les pimes espanyoles.

En concret, les vendes de les pimes van tancar l'any amb un creixement del 3,5%, davant el 20,5% que es registrava fa cinc trimestres, en el segon trimestre de 2022. Eliminant l'efecte de la inflació, diu el document, les vendes van créixer en l'últim trimestre de 2023 un 1,2%. L'alentiment de les vendes es conjuga amb augment de les plantilles del 2,7% en el cas d'empreses mitjanes i del 2,1% en les petites. Mentrestant, els costos laborals encadenen 10 trimestres de pujades superiors al 5%.

Costos operatius

Si bé els costos operatius cauen en el quart trimestre en termes interanuals (-0,7%) gràcies al comportament del component energètic (- 22,6%), el cost dels serveis utilitzats per les pimes s'accelera (3,1%) i els costos laborals continuen creixent amb força (5,3%). En el quart trimestre, l'augment interanual del cost laboral va ser del 5,3%, el més alt dels cinc últims trimestres. A més, des del quart trimestre de 2021 els costos laborals van pujar un 11% per a les firmes petites i un 10% per a les mitjanes.

A tot això se sumen els problemes relacionats amb l'escassetat més gran del crèdit, ja que la proporció de nous préstecs sobre vendes és menor que en exercicis anteriors i el tipus d'interès mitjà a pimes ha superat el 5% per primera vegada des de 2009, del 5,01% en el quart trimestre de 2023, davant el 3,05% registrat un any abans. D'altra banda, diu l'informe, el context de més inflació s'ha traduït en una restricció del crèdit comercial entre empreses. Aquest es va situar el quatre trimestre al 55,2% de les vendes de les pimes, percentatge que descendeix per quart trimestre consecutiu.

Esforç financer

Com a conseqüència, l'esforç financer de les pimes vinculat al deute comercial va ascendir a 2.630 milions d'euros en el quart trimestre, la qual cosa suposa una alça del 50,1% interanual. Cepyme assenyala que això es tradueix per a una petita empresa en un esforç financer de 5.300 euros anualitats, gairebé el doble que a tancament de 2021; i de 40.200 euros per a les firmes mitjanes, davant els 16.800 en el mateix període. No obstant això, segons el parer de Cepyme resulta positiva la reducció de l'endeutament total de les pimes, que prossegueix la tendència descendent que va iniciar el 2008. La ràtio d'endeutament se situa en el 82,3%, el menor des de 1999.

Quant al nombre de concursos, el quart trimestre va llançar una xifra de 2.083 pimes concursades, la tercera pitjor dada trimestral des de 2013 i un 4,2% interanual més, de les quals el 2.050 van anar firmes petites i la resta mitjanes. Cepyme mostra la seva preocupació pel fet que el nombre de concursos hagi estat superior al del quart trimestre de 2022, ja que llavors no s'havia dissipat encara el decalatge derivat de la moratòria concursal per la pandèmia ni es registrava una acumulació extraordinària de casos com la posterior a la vaga de lletrats de l'Administració de Justícia esdevinguda el 2023.

En conclusió, l'informe de Cepyme va anotar un debilitament en el quart trimestre de 2023 amb relació als tres anteriors, marcant la menor cota del passat exercici.