La inversió pública anual a Catalunya és 2.300 milions d’euros inferior a la mitjana espanyola, dèficit que es produeix, per una banda, per la manca d’execució dels pressupostos de l’Estat a Catalunya i, per l’altra, per l’infrafinançament autonòmic, segons un informe de la Cambra de Comerç de Barcelona presentat aquest dijous.

La xifra sorgeix de comparar la inversió de les administracions públiques respecte al producte interior brut: a Catalunya és de l’1,3%, mentre que al conjunt de l’Estat és del 2,3% del PIB. Si se situés en aquest nivell, suposaria una inversió addicional de 2.300 milions. La Cambra també ha comparat les dades amb la mitjana d’Alemanya, França, Itàlia, Països Baixos i Bèlgica, que considera equiparables a Catalunya, i amb els quals la diferència encara és més flagrant: per situar-nos a nivells d’aquests països, s’haurien d’invertir anualment 3.400 milions més, fins al 2,8% del PIB.

Aquestes dades fan referència al total d’inversió pública, tant per part de la Generalitat com del govern espanyol. Però una part molt important és el dèficit inversor per part de l’Estat, que es nota tant pel que es pressuposta com, sobretot, pel que s’executa. De fet, aquest és el gran problema, segons ha assegurat el cap d’estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, i ha mostrat amb dades, ja que Catalunya és la regió on s’acaben duent a terme menys inversions en infraestructures respecte a les pressupostades.

L'Estat només executa el 60% de les inversions que pressuposta a Catalunya, molt per sota de Madrid, que supera el 100%

Les dades reflecteixen que les inversions de l’Estat a Catalunya, la majoria de les quals es dediquen a infraestructures, equivalen només al 10,7% del PIB, molt per sota del seu pes poblacional, del 16,2%, i econòmic, del 19%, segons un càlcul de la mitjana entre 2015 i 2021. A Madrid, en canvi, arriba al 16,6%, mentre que el seu pes poblacional és del 14% i, l’econòmic, del 19,3%. Si Catalunya hagués rebut l’equivalent al seu pes econòmic, hauria suposat 1.400 milions més a l’any en inversions.

“La principal problemàtica és un grau molt deficient d’execució. Es promet en pressupostos el que no es compleix en execució. S’executa el 60% del que es pressuposta, mentre a Madrid supera el 100%”, ha lamentat Rovira, que ha subratllat que si Catalunya arribés a la mitjana espanyola, al voltant del 70% d’execució, rebria 580 milions més cada any.

Josep Santacreu, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha lamentat l’infrafinançament que rep Catalunya, que “ens impedeix tenir uns serveis públics de nivell”. Per això, ha demanat un nou sistema de finançament, que pot estar obert a totes les comunitats autònomes, “però que ponderi els principis d’eficiència i capacitat fiscal” i compti amb el consens de les empreses.