L’opció de sacrificar els animals d’acord amb un ritu religiós és una opció recollida a la legislació vigent, tant a la que regula la protecció dels animals durant el seu sacrifici com a la que regula la higiene dels aliments d’origen animal. En concret, l'actual Reglament (CE) 1099/2009 del Consell, de 24 de setembre, relatiu a la protecció dels animals en el moment del sacrifici, estableix com a condició que els animals que siguin objecte de sacrifici per un ritus religiós en què no s’atordeix prèviament l’animal només es podran sacrificar en un escorxador. Malgrat tot, aquesta llei vigent topa amb les intencions que ara remen des de Brussel·les.

Què faran els governants?

Aquesta setmana, el Tribunal Europeu de Drets Humans ha avalat la prohibició del sacrifici d'animals amb el ritual halal (musulmà) i kosher (jueu). Després de fer-se pública la decisió del TEDH, el president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, Mohamed El Ghaidouni, ha declarat que espera que l'Estat i la Generalitat tinguin en compte el dret a la llibertat religiosa dels musulmans i els jueus davant una eventual regulació del sacrifici d'animals amb el ritual halal i kosher. Els mètodes de sacrifici halal i kosher consisteixen en realitzar dues incisions a l'animal, una cada costat del coll, que disseccionen la caròtida i l'aorta.

D'aquesta forma, l'animal es dessagna durant hores fins que mor. La sentència del TDEH passa la responsabilitat als governs dels estats membre perquè apliquin una prohibició que neix arran d'un cas a Bèlgica. Ara, s'hauran de conèixer les reaccions de cada estat, els quals no se'ls prohibeix, en canvi, importar carn que procedeixi d'un animal sacrificat per aquests dos mètodes. A tall d'exemple, el govern espanyol i el català no s'han posicionat i, en els seus documents públics, continuen validant aquesta forma de sacrifici.

Catalunya disposa de garanties per "la vetlla del benestar animal"

En alguns escorxadors de Catalunya es fa servir un mètode que consisteix en atordir l'animal amb corrents elèctrics abans de procedir al sacrifici halal o kosher, però aquest procediment no està generalitzat a la indústria. A Bèlgica, per exemple, aquest mètode és obligatori des de 2017 i d'aquí ha sorgit aquesta polèmica. Quins escorxadors poden sacrificar animals segons un ritu religiós a Catalunya? Els escorxadors que vulguin sacrificar animals segons un ritu religiós ho han de comunicar prèviament al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. D’aquesta manera constaran en un registre, sense perjudici de l’autorització sanitària prevista en la normativa comunitària. La comunicació es porta a terme mitjançant la sol·licitud creada amb aquesta finalitat pel Departament d’Agricultura, on consten les dades relatives a aquest tipus de sacrifici, així com el compromís de l’operador econòmic pel que fa al compliment de tots els requisits sobre protecció dels animals. D’aquesta manera, es garanteix que es vetlla pel benestar animal, alhora que el sacrifici dels animals s’executa seguint els preceptes religiosos.

"Menjarem cucs halal"

Actualment, Catalunya disposa d’una àmplia xarxa de comerços i carnisseries halal, que permeten cobrir la demanda de carn i altres productes alimentaris per a la vida quotidiana i que s’elaboren seguint els preceptes de la tradició islàmica.

El carnisser habitual, no només garanteix que la carn que ven tingui la condició de halal, sinó que a més és segura per a la salut de les famílies, ja que s’adequa als barems de qualitat en termes de salut alimentària que són prescrits en el marc normatiu i que exigeix la nostra societat. Mohammed, propietari de Carnisseria Halal de Badalona, se'n fa creus: "Hem de veure quin recorregut té tot això. La descàrrega elèctrica no és una forma de maltractament animal, també? Tot el que es basa en prohibir em sona malament. En el cas dels musulmans, a Europa cada vegada n'hi ha més i la reacció social serà de malestar. A més, jo al meu comerç tinc molts clients catalans i espanyols que tampoc ho entendrien. Oferim un producte de qualitat que compleix amb totes les normatives". I afegeix en to bromista: "Ens tocarà menjar cucs sacrificats pel mètode halal".

Quants animals són sacrificats?

Si anem a les xifres totals, el 50% dels xais i el 40% de les vedelles se sacrifiquen a través del mètode halal a Catalunya. Xifres més irrisòries registren els pollastres, segons dades aportades per la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrniques, FECIC, l'any 2020. Cal tenir en compte que, segons dades del baròmetre específic que fa el CEO espanyol, un 4,3% de la població enquestada a Catalunya s'identificava amb l'islam l'any 2020. Ens remuntem a fa quatre anys, en unes dades que el FECIC va donar a Catalunya Ràdio i, en el cas d'ara, l'entitat ha preferit no donar el seu parer, segons ha pogut recollir ON ECONOMIA.

Si la tendència ha seguit com fins aleshores, veiem com la xifra amb aquest mètode es dispara en xai i vedella, però no només a conseqüència de l'interès que té el mercat local, sinó perquè Catalunya és una gran exportadora a països com Algèria o el Líban, però també a països europeus com Bèlgica i, a la vegada, de nòrdics com Suècia, on prohibeixen terminalment aquesta mena de sacrifici. De fet, en el cas del ritual jueu kosher, la seva prohibició ha estat titllada d'antisemita als països escandinaus amb una forta polèmica en els darrers anys en què els preus d'aquesta carn es disparen fins a un 50%.

Si anem a les xifres absolutes, el 2022 van sortir dels escorxadors catalans 2.531.000 tones de carn, segons les dades del sacrifici de bestiar que l’Institut d’Estadística de Catalunya ha fet públiques aquesta setmana. Un 80% de la carn escorxada correspon a l’espècie porcina, mentre que l’aviram representa un 14%; el boví, un 5%, i les altres espècies, l’1% restant, seguint la tònica habitual al país. En concret, el 2022 es van sacrificar 511.771 vedells, vaques, bous, toros i anolls (133.911 tones de pes total de les canals); 1,06 milions de xais (14.435 tones); 76.469 cabrits, segalls i cabres (358 tones); 23,38 milions de porcs i garrins (2,09 milions de tones); 1.390 cavalls (359 tones); 197,15 milions d’aus, la gran majoria pollastres d’engreix (355.788 tones), i 6,2 milions de conills (7.222 tones). Aquestes xifres representen, en global, un augment del 3,7% amb relació al 2021.

Col·lapse per la Festa del Xai

El creixement d'aquest interès entre la població per aquesta carn arriba al seu punt àlgid durant la Festivitat del xai on el Govern ha pres mesures en els darrers temps pel col·lapse en els escorxadors durant aquests dies. La festa del Sacrifici se celebra el desè dia del mes islàmic de Dhu l-Hijja. Atès que es tracta d’un calendari lunar, la data d’aquesta festivitat s’avança aproximadament 11 dies cada any en el calendari gregorià. Enguany la festa del Sacrifici comença el 16 de juny i se celebrarà durant quatre dies. Aquesta festivitat coincideix amb el pelegrinatge que emprenen cada any milions de musulmans cap a la ciutat de la Meca, i que constitueix un dels cinc pilars o preceptes fonamentals de l’islam.

Durant aquests dies, la Generalitat de Catalunya subratlla la demanda d'organitzar la recollida de les canals, tenint en compte les especificacions establertes en els protocols i aplicant les següents mesures. A tall d'exemple, només poden entrar a les instal·lacions dels escorxadors els carnissers autoritzats, amb cita prèvia amb l'operador d’escorxador, i sota la seva supervisió. Està totalment prohibida la concentració de persones als voltants dels escorxadors. Els interessats en adquirir canals, les han d’anar a buscar a la seva carnisseria de referència. Si es detecten persones que no disposen de cita prèvia i no siguin carnissers, o en el cas d’aglomeracions a l’escorxador, cal avisar els agents de l’autoritat. Fa anys que aquesta problemàtica relacionada amb la presència i acumulació de persones no autoritzades en escorxadors i, posterior a la covid, cal que les comunitats entenguin el risc i s’organitzin de manera que no hi hagi cap concentració de persones als escorxadors.