Els habitants de Catalunya puntuen amb un 6,9 la seva satisfacció amb la vida. Segons els resultats del denominat indicador de Benestar Subjectiu presentat aquest dimarts, prop del 40% de les persones puntuen la seva satisfacció amb la vida entre 8 i 10. Per contra, el percentatge de catalans que considera que la seva satisfacció amb la vida se situa per sota de l'aprovat no arriba al 10%.

Segons l'informe, elaborat amb l'objectiu de conèixer el benestar de les persones a Catalunya i presentat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, juntament amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la portaveu del Govern, Patricia Plaja, la felicitat incrementa amb l'edat, el nivell d'estudis i d'ingressos. D'aquesta manera, les persones jubilades són un dels col·lectius amb més satisfacció, amb un 7,2 de mitjana. A l'altra cara de la moneda es troben les persones sense estudis, les aturades i les que cobren menys de 1.000 euros mensuals.

En aquest sentit, les persones consideren que el seu nivell de satisfacció amb la vida actual és millor que fa un any (6,4) i que l’any vinent serà millor (7,1). En relació amb l’any anterior, només el 55% dels catalans se situaven per sobre els 7 punts (mitjana), en l’actualitat són el 67% (68% l’any vinent).

Salut, família i economia, claus pel benestar

Segons l'informe, es determinen 12 factors que impacten el benestar subjectiu de les persones. Aquests són aspectes relacionats amb la salut (mencionat pel 38% de les persones), la família (38%), la situació econòmica (34%), l'àmbit laboral (33%), la vida personal (28%), el benestar emocional (20%), el malestar, que inclou aspectes com la soledat o les preocupacions (6%), els propòsits (6%), els usos del temps i lleure (6%), el context polític i global (5%), l'habitatge (5%) i la salut mental (3%). Els menys satisfets amb la vida posen més pes en factors com ara els econòmics, el malestar i la salut mental.

L'indicador de Benestar Subjectiu destaca que alguns factors com la família, el benestar emocional i els usos del temps i el lleure estan associats amb els nivells més alts de felicitat, mentre que la situació econòmica, el malestar i la salut mental es correlacionen amb nivells més baixos de satisfacció. Un tret a tenir en compte en els resultats de l'estudi és l'edat, ja que la salut mental, la salut, la vida personal, els propòsits i l'habitatge és el que més posen en relleu. 

Independentment del nivell de satisfacció amb la vida, les persones coincideixen a destacar la situació econòmica com l'aspecte que podria incrementar el nivell de satisfacció amb la vida (citat com aspecte més rellevant pel 48%) que es declaren gens o poc satisfets i pel 41% dels que es declaren bastant o molt satisfets.

Mentre que la gent que viu a llars que superen els 5.000 euros mensuals d’ingressos se situen en el 7,5 de felicitat, els qui no arriben a 1.000 euros es queden en el 6. A banda, els ciutadans que tenen problemes per arribar a final de mes o per comprar productes per a una alimentació equilibrada no arriben al 5 de felicitat, mentre que els qui mai tenen aquesta vulnerabilitat superen el 7.

Un altre dels aspectes clau és l’habitatge, ja que les persones amb més risc de perdre-la o amb risc de patir un tall de subministraments energètics estan al voltant dels 4 punts, mentre que els qui no tenen cap problema d’aquest àmbit superen el 7. En aquesta línia, els qui viuen en un pis propi pagat són els més satisfets (7,2), mentre que els qui viuen de lloguer (6,6) o lloguer compartit (6,4) ho estan menys.

Nivell de satisfacció dels catalans i del seu entorn

El 57% de les persones considera que el seu nivell de satisfacció amb la vida és "més o menys igual que la de gent del seu entorn", mentre que un 25% considera que és més alt o molt més alt. La principal causa de les persones per sentir-se més satisfetes que la gent del seu voltant és l'actitud positiva (17%), seguida de l'àmbit laboral i la família (16%). Per contra, els principals motius per sentir-se menys satisfetes són la situació econòmica (32%), la salut (17%) i l'àmbit laboral (16%). 

Els resultats de Catalunya situen el nivell de satisfacció amb la vida dels catalans en uns paràmetres similars als països de l'entorn (mitjana europea de 6,7 segons l'últim informe de l'OCDE Better Life Index, mitjana d'Espanya de 6,4 segons el darrer World Happiness Report o mitjana europea de 7,1 segons l'última enquesta de condicions de vida de 2022).