L'euríbor, l'índex de referència que indica el tipus d'interès mitjana de gran part de bancs europeus i que per tant marca la pujada o baixada de les hipoteques, va tancar la jornada de dimarts al 3,794%, per primera vegada per sota del 3,8 des d'abril, seguint una tendència a la baixa que va arrencar el passat dia 27 des dels 4 punts i anticipant, possiblement, una baixada de preus de les hipoteques de tipus variable. En un context de pujades de tipus d'interès del Banc Central Europeu per contenir la inflació que va ancorar la variable al 4% des del mes de juny passat incrementant la pressió hipotecària de moltes famílies i empreses, l'euríbor dona ara un respir una vegada el Banc Central Europeu ha frenat les pujades, per primera vegada a finals d'octubre passat després de 10 pujades seguides.

Afectats per les pujades de tipus d'interès que el Banc Central Europeu utilitza per deixar diners als bancs, l'euríbor mesura el tipus d'interès mitjà a què s'estan prestant diners els bancs europeus privats. La variable definitiva és mensual i aquesta era alcista des de gener d'aquest any, quan va arrencar al 3,3%, fins que al juliol va començar a moderar-se des del 4,149% . Amb tot, malgrat els descensos lleus d'agost i novembre, l'últim mes va tancar per sobre del 4%, passant això sí del 4,160% d'octubre al 4.02%.

En disminuir per sota del 4%, les hipoteques de tipus variable que es revisin semestralment el mes de desembre podrien ja veure's afectades aquest mes amb una lleu baixada després de mesos d'increment que han ofegat l'economia de famílies i empreses.

Baixada de tipus a la primavera?

No només l'euríbor dona una mica de llum a l'horitzó dels préstecs, sinó que ho fa també el Banc Central Europeu, qui després de frenar les pujades de tipus el mes d'octubre passat ara no tanca la porta a poder baixar-los de cara a la pròxima primavera o estiu. Isabel Schnabel, membre de la junta del Banc Central Europeu, en una entrevista amb Reuters no ha descartat aquesta opció, encara que tampoc l'ha afirmat, i reconeix una "notable" caiguda de la inflació que li fa descartar ara per ara noves pujades de tipus després de l'augment més pronunciat en el quart de segle de la història del banc, precipitada per una inflació desbocada després de la invasió de Putin a Ucraïna.

La inflació de la zona euro va caure al 2,4% el mes passat, des del 10% un any abans i el BCE dona per compliment part del seu objectiu amb les 10 pujades de tipus dutes a terme per contenir la inflació. Ara l'objectiu del BCE és el 2%. "Les xifres d'inflació més recents han fet que un nou augment de tipus sigui bastant improbable", ha dit Schnabel, considerada la veu més influent del BCE. Les seves veus se sumen a les de la presidenta del BCE, Christien Lagarde, que com altres presidents de bancs centrals nacionals a Europa han apuntat a taxes estables durant els pròxims trimestres.

Amb tot, les turbulències de l'economia són imprevisibles i per això Schnabel ha cridat a "anar amb compte en fer declaracions sobre una cosa que succeirà d'aquí a sis mesos". "Ens hem sorprès en ambdues direccions en moltes ocasions", ha afegit Schabel, així com ha assegurat que "no hem de declarar prematurament la victòria sobre la inflació". "Anem per bon camí, però hem de romandre alerta", ha afegit.

La desena pujada de tipus que va assolir el 4,50% el mes de setembre passat va ser la més alta des que l'euro està en circulació. La pujada més alta fins ara va anar al 4,25% el 2008. Des de l'any 2009 i fins al novembre de 2022, va estar per sota dels 2 punts.

Quant a l'euríbor, se'n va mantenir entre 2018 i 2022 per sota de l'1% i va començar a superar l'1% l'agost de 2022 per no parar de pujar fins al mes d'octubre passat. El novembre va marcar la seva primera baixada en any i mig i el desembre sembla confirmar una tendència que espanti el 4% com a interès mitjà.