El 5,6% dels majors de 65 anys declara tenir "molta dificultat" per arribar a final de mes i un altre 10,2% que arriba amb "dificultats", la qual cosa suposa que un de cada sis jubilats té seriosos problemes per omplir la cistella de la compra i pagar els serveis bàsics cada mes, segons l'Enquesta de Condicions de Vida publicada aquest dilluns per l'INE. Tanmateix, les condicions econòmiques dels més grans han millorat el 2022 (última dada investigada per l'INE), respecte a cinc anys enrere, ja que el 2018 el 17,2% del col·lectiu es queixava de seriosos problemes per satisfer les seves necessitats bàsiques, la qual cosa implica una reducció d'1,4 punts percentuals en cinc anys.

Tanmateix, l'INE posa de manifest que els majors de 65 són els que menys problemes tenen per arribar a fi de mes, ja que de la totalitat dels residents a Espanya, el 22,4% té dificultats o moltes dificultats, molt per sobre del 16% dels jubilats. A més, aquests últims són l'únic col·lectiu que ha millorat la seva situació respecte a 2021, sent els joves de menys de 18 anys, amb el 27,5%, el col·lectiu amb més problemes.

Efectes estadístics

Carlos Susias, president de la branca europea d'EAPN que agrupa a les principals ONG la finalitat de les quals és combatre la pobresa, explica que les dades de la taxa Arope, que mesura les taxes de risc d'exclusió i pobresa, cal prendre'ls amb cautela en el cas dels jubilats. "Els pensionistes tenen uns ingressos estables que fa que una pujada o un descens de la renda mínima que s'estableix com a llindar de pobresa, pot fer que sense modificar-se els ingressos dels grans, pugi o baixi el seu nivell de risc de pobresa per l'evolució de la renda conjunta dels espanyols", assenyala. I posa com a exemple la crisi financera de 2008, quan la renda dels jubilats va aguantar millor que els salaris i va permetre que es reduïssin els seus índexs de pobresa malgrat rebre els mateixos ingressos.

Una cosa que ha succeït en les dades conegudes aquest dilluns de l'INE, que determina que les persones en risc de pobresa han augmentat mig punt en l'estadística de 2023, amb dades de l'any anterior. Tanmateix, Susias ressenya que en el cas dels jubilats, la taxa Arope ha disminuït dues dècimes en els majors de 65 anys. Una reducció que el responsable a Espanya de les ONG contra la pobresa ressenya en dos factors: el primer, i més important, les pujades d'aquests anys de les pensions, per sobre de la mitjana salarial.

Un segon factor és que el llindar de la pobresa ha crescut en termes generals per la inflació més gran i l'increment dels costos energètics. La pujada més gran de les pensions que els salaris ha permès al col·lectiu aguantar millor el descontrol dels preus de 2022, últim any comptabilitzat, i, en gran manera, durant 2023, quan les pensions van pujar el 8,4%, i el 2024, un altre 5,6%. A més, s'han beneficiat en gran manera del bo social, apunta Susias, minimitzant en gran manera la pujada del rebut energètic.

Una cosa que ha quedat patent a l'enquesta coneguda aquest dilluns que aclareix que l'increment de la taxa Arope, que s'elabora amb tres indicadors, ha pujat exclusivament per la mancança material i social severa que ha provocat la pujada de l'IPC. El que ha beneficiat més els jubilats, ja que el seu poder adquisitiu ha estat superior als salaris. Tanmateix, els altres dos factors han millorat, tant el risc de pobresa, com la baixa intensitat de l'ocupació, que no afecta els jubilats. Com a mostra, la mancança Servera s'ha elevat a la mitjana nacional a gairebé el 9% de la població, mentre que en els jubilats es queda en el 5%.

"Certa dificultat"

Si a més sumem els que declaren tenir una "certa dificultat" per arribar a final de mes, la radiografia surt encara més positiva per als grans, ja que gairebé un de cada dos residents (48,5%) reconeix dificultats en les seves finances mensuals, percentatge que es redueix al 38,5% en els jubilats. I a més són els que més han millorat, perquè els majors amb problemes a fi de mes s'ha reduït 5,4 punts percentuals, quan la mitjana dels residents es rebaixa tan sols 0,8 pp. En positiu, aquest avanç ha permès que els jubilats que declaren tenir facilitat o molta facilitat per arribar a fi de mes s'han elevat del 18,5% el 2018 al 29,2% el 2022, deu punts de diferència.

Això suposa que els majors de 65 anys mostrin menys dificultats a l'hora d'afrontar les nou despeses que la Unió Europea i l'INE mesuren per conèixer la mancança severa. En tots ells, els jubilats han declarat tenir menys problemes que la mitjana dels espanyols i només s'apropen, en el cas de poder costejar-se una setmana de vacances, només quatre dècimes a favor dels jubilats, davant 8 pp en el cas de retards en el pagament de les despeses de l'habitatge.

Per comunitats autònomes

L'estadística de l'INE estableix les dificultats per arribar a final de mes per comunitats autònomes, però no desagrega per edats, per la qual cosa no és possible mesurar les dificultats dels jubilats en funció del seu lloc de residència. En termes generals, la mitjana a Espanya d'aquells que tenen dificultat o molta dificultat va ser el 2022 del 22,4%, taxa que s'eleva al 29,6% a Andalusia, 29,2% a les Canàries, 27,7% a Extremadura i 26,6% a la Regió de Múrcia.

A les Balears, gràcies a la recuperació del turisme, és on menys problemes hi va haver el 2022 per arribar a fi de mes, amb el 13,7% dels residents de l'Arxipèlag; a Euskadi, un 14,1% i a Astúries, un 15%. Catalunya, encara que està per sota de la mitjana, s'eleva al 21,3%, per sota del 21,9% de Madrid.