Cada habitatge que va sortir al mercat de lloguer a la província de Barcelona en el segon trimestre d'aquest 2025 va rebre, de mitjana, 437 interessats en deu dies. Es tracta de la xifra més alta observada fins ara, amb un important creixement des del trimestre anterior, quan va ser de 341, segons dades de l'Observatori del Lloguer, elaborat per la Fundación Alquiler Seguro i la Universidad Rey Juan Carlos.

Segons els autors de l'Observatori, aquestes dades posen en evidència les "enormes dificultats" que enfronten els llogaters barcelonins per accedir a un habitatge. Apunten que la principal causa és la destrucció de l'oferta. Així, si l'any 2023 es van promocionar un total de 132.259 habitatges a la província de Barcelona, l'any següent aquesta xifra es va contreure fins als 95.216.

A més, Barcelona segueix sent la província més cara, malgrat els controls de preus, amb una mitjana de 1.656 euros, un 0,4% més que el trimestre anterior. Segueixen de prop les Illes Balears, amb 1.645 euros, i Madrid, amb 1.584 euros.

L'Observatori del Lloguer mesura la pressió que la demanda exerceix sobre l'oferta mitjançant una anàlisi del nombre de persones que s'interessen per cada habitatge. Segons els seus càlculs, Barcelona és la província amb més pressió, amb una mitjana de 437 interessats en 10 dies per habitatge que surt al mercat, seguida de Las Palmas (141), Balears (127) o Alacant (126). Molt més lluny queden la resta de províncies catalanes: Girona (112), Tarragona (90) i Lleida (59).

Madrid repeteix com la província amb més volum d'oferta, amb una estimació de 151.222 habitatges. A distància, en segona posició està Barcelona, amb 88.292. Tanmateix, Andalusia avança Catalunya com a segona comunitat autònoma amb més habitatges de lloguer, com ja va passar per primera vegada l'any passat.

Però la dada més preocupant és que el nombre d'habitatges en estoc seguirà reduint-se i, de nou, amb Barcelona com la província que perdrà més immobles aquest any, amb un total de 6.924. Segueixen Sevilla (-3.000), València (-2.457), Astúries (-1.408), Alacant (-1.251) Cantàbria (-1.098) o Cadis (-1.086).

L'Observatori manté que la declaració de zona tensada en 131 municipis catalans, fa un any, ha agreujat el seu problema d'accés a l'habitatge de lloguer. Subratlla que mentre la demanda no deixa de créixer, com a conseqüència dels augments de població i del creixent nombre de persones que recorren al lloguer com porta d'accés a una llar, l'oferta disponible per absorbir a aquesta quantitat de inquilins es va reduir a 47.043 immobles.

"Malgrat que l'objectiu de la declaració de zones tensades era topar els preus per, si no abaixar-los, almenys congelar-los, les dades de l'Observatori del Lloguer no apunten en aquesta direcció. Barcelona continua sent la província més cara per viure de lloguer a Espanya, amb una mitjana de 1.649 euros," assenyala l'informe. Encara que en els últims trimestres els preus han crescut a un ritme més lent, "la realitat és que no ha aconseguit contenir-los. L'últim any, l'augment ha assolit el 3,6%".