Canvi climàtic, sequera, talls de llum i, ara també, els aranzels. En els darrers mesos, el preu del cacau ha experimentat increments mai vistos, repercutint directament al consumidor i generant preocupació tant al sector com als productors. El preu del cacau va tocar màxims històrics per Nadal, arribant a superar els 12.000 dòlars la tona, i ara es mou en una forquilla d'entre els 8.000 i els 9.500 dòlars la tona. 

Santiago Peralta, productor de cacau a l'Equador i fundador de Pacari, una companyia centrada en la comercialització de xocolata d'alta qualitat, reconeix que "mai més hi haurà xocolata barata perquè el preu no baixarà. O es mantindran les xifres actuals o seguirà pujant, però no anirà a la baixa". En aquest sentit, recorda que el preu mitjà entre els anys 2000 i fins a finals del 2023 era d'uns 2.500 dòlars per tona, però que això ja no es tornarà a veure. L'empresari, que va crear Pacari fa més de 20 anys, explica que "volíem fer una empresa sostenible, amb cacau de veritat, orgànic, sense tòxics ni additius. Són preus justos amb el que oferim. Guanyar el triple és molt temptador, però això té unes despeses. Hi ha gent que cedeix en qualitat, no és el nostre cas". 

Per què ha pujat tant el preu del cacau? 

Pel que fa als motius d'aquest repunt de preus, Peralta parla especialment de 3 factors: el canvi climàtic, la sequera i un virus que amenaça els arbres del cacau. "El preu del cacau va començar a pujar a conseqüència de la sequera, especialment a Ghana i Costa de Marfil, dos països que representen el 60% de la producció total del cacau", explica. A més, matisa que la sequera que van viure fa un parell d'anys va ser "terrible", i que la collita del 2024 "va ser pitjor". "A finals del 2024 ja no ens quedaven reserves de cacau, estàvem en un moment molt baix pel que fa a reserves, i l'Equador és el tercer país productor, amb unes 400.000 tones l'any".

A banda de la crisi climàtica, des de Pacari argumenten que hi ha un virus "que es propaga molt ràpidament i que amenaça la salut dels arbres de cacau i les seves llavors". La suma de tots els factors ha provocat dos anys de collites molt dolentes, arbres malalts i preus molt elevats per l'escassetat del producte. "El que està passant amb el cacau és un fet similar al que va passar amb l'oli d'oliva a Espanya. Per molt que ara estigui plovent, els arbres no es recuperen d'un dia per l'altre, costarà molt que tornin a produir com abans i això té un preu. Les plantes de cacau estan acostumades a una estabilitat, i hem tingut de tot menys això". 

Fruita de grans de cacau | EFE
Fruita del cacau | EFE

En una línia similar parla Laurine Pidival, economista de Coface, que estima que els preus del cacau seguiran sent alts i oscil·laran entre els 9.000 i els 9.500 dòlars aquest 2025 i 2026. L'experta indica en declaracions a EFE que aquesta tendència alcista obeeix als fenòmens meteorològics, la situació política en general i també la conjuntura dels aranzels dels Estats Units. "Els preus del cacau haurien de continuar sent alts a mitjà i llarg termini", afirma, ja que persisteix el "desequilibri entre l'oferta limitada i la demanda creixent", la qual cosa també provoca "reaccions especulatives en els mercats".

Tot i que encara no hi ha informació precisa sobre com es comportarà la futura collita als països productors, tot apunta que les temperatures són més baixes que els darrers dos anys i el clima és més humit, el que previsiblement millorarà el creixement del cacau. "La xocolata no és un aliment bàsic, sinó un producte de plaer, i al cacau ja se'l pot considerar el nou or negre. Serà més car, però no s'arribarà a convertir en un producte de luxe", percep Pidival, que assenyala que el preu mitjà entre els anys 2000 i 2023 rondava els 2.500 dòlars la tona, i aventura que els mercats "no esperen un canvi significatiu a l'actual en els pròxims cinc anys, ja que la planta del cacau comença a ser rendible a partir del cinquè any".

"Si la xocolata és cara la gent la substituirà per un altre producte". 

Per Ramon Noguera, professor d'EADA, el cacau és un producte amb una "alta elasticitat que, si puja molt de preu, la gent optarà per comprar un altre aliment", adverteix, per afegir que "això és un element que han de tenir en compte els productors perquè, si entren en aquesta carrera, hi ha el risc que es carreguin la demanda dels seus clients". Pel que fa a l'increment dels preus, Noguera confirma que se seguirà veient aquest repunt perquè "es manté la incertesa" en el sector. "El seu preu acabarà baixant, però no als nivells de fa cinc anys", remarca. 

Amb tot, els experts coincideixen que el 60% del cacau de tot el món es produeix a Ghana i Costa de Marfil, països en els quals els costos de producció són molt baixos i que, a més, els paguen preus molt baixos als recol·lectors, motiu pel qual venen també les grans empreses i especulen amb els preus, agreujant encara més la problemàtica. 

Finalment, hi ha el factor dels aranzels. Els productors de cacau han fet un crit d'alerta aquesta setmana davant dels gravàmens imposats pels Estats Units i estan buscant estratègies per mitigar els efectes d'aquests impostos. En el cas de l'Equador, la Federació Equatoriana d'Exportadors (Fedexpor) i la Cambra de Comerç Equatorià-Americana (AmCham) han activat canals diplomàtics per abordar la situació, ja que els aranzels que se'ls aplicaran seran d'un 10%, una problemàtica que s'afegeix les tensions comercials que pateix el sector.