El Banc Central Europeu (BCE) augmenta els requisits generals i les directrius de capital, de mitjana, fins al 15% dels actius ponderats per risc, des del 14,7% del cicle anterior. L'entitat va informar aquest dimecres que els bancs "tenen posicions de capital i liquiditat sòlides, que la seva rendibilitat ha augmentat i que les seves puntuacions s'han mantingut, en general, inalterades".
L'organisme monetari també considera que els bancs mostren capacitat de resistència després de realitzar una prova de revisió i avaluació de supervisió. En aquest sentit, l'import mitjà dels requisits generals i les directrius de capital en termes de capital ordinari de màxima qualitat CET1 s'ha incrementat el 2023 fins entorn del 10,7 % dels actius ponderats per risc, des del 10,4% de 2022.
Al final del tercer trimestre de 2022, l'import mitjà de CET1 mantingut per les entitats de crèdit significatives ascendia al 14,7 % dels actius ponderats per risc. Els bancs "han resistit bé l'impacte econòmic de la invasió russa d'Ucraïna, gràcies a les seves fortes posicions de capital i de liquiditat, a l'augment de la rendibilitat i a la millora contínua de la qualitat dels actius,» va declarar el president del Consell de Supervisió del BCE, Andrea Enria.
Les entitats que corregeixin el dèficit podran reduir el nou recàrrec amb rapidesa
La mitjana ponderada dels requisits del Pilar 2 establerta pel BCE per a aquest any en termes de capital total s'han mantingut en línia amb els requisits d'anys anteriors, situant-se en el 2% dels actius ponderats per risc, davant l'1,9% el 2022. Aquests requisits en termes de capital de nivell 1 ordinari (CET1) també es van mantenir pràcticament sense variació per a 2023, en l'1,1%.
La prova de revisió i avaluació de supervisió de 2022 va donar lloc a recàrrecs dels requisits de capital per a les exposicions dubtoses de 24 bancs que no complien les expectatives de cobertura del BCE en relació amb els préstecs dubtosos concedits abans del 26 d'abril de 2019.
Les entitats que corregeixin activament el dèficit de cobertura respecte a les expectatives del BCE, podran reduir amb rapidesa aquest nou recàrrec durant 2023, sense esperar a la pròxima avaluació. També es va incloure una exigència addicional de capital en els requisits per a alguns bancs amb exposicions molt elevades a operacions alçapremades o amb controls de riscos molt deficients en aquesta línia de negoci.
Aprovat el repartiment de dividends i recompra d'accions
Així mateix, el Banc Central Europeu també ha aprovat aquest dimecres el repartiment de dividends i recompra d'accions dels bancs de l'eurozona després de realitzar la prova de revisió i avaluació de supervisió.
El president del Consell de Supervisió del BCE, Andrea Enria, va dir aquest dimecres en una roda de premsa per presentar els resultats de la prova que a causa dels bons resultats de 2022, alguns dels bancs més importants de la zona de l'euro "han previst distribucions als accionistes àmpliament en línia amb l'ajustament en les distribucions que havien fet el 2022 en sortir de les restriccions de la pandèmia".
Segons la informació actual disponible, va afegir Enria, els bancs més grans de la zona de l'euro distribuiran aquest any el 51 % dels seus beneficis bruts. Després de parlar amb els bancs de forma individual, alguns van decidir reduir alguna cosa, el dividend o posposar recompres d'accions, tenint en compte que les perspectives macrofinanceres són incertes i les circumstàncies específiques de cada banc.
Els supervisors del BCE consideren que les trajectòries de capital previstes dels bancs són prou bones perquè puguin distribuir guanys als accionistes, mitjançant dividends o recompres d'accions.
"Els supervisors han revisat les trajectòries de capital dels bancs en el futur, trobant que virtualment totes elles són compatibles amb les distribucions previstes", va dir Enria.
"En un número limitat de casos, els bancs han reduït les quantitats després del diàleg supervisor. Alguns bancs que preveien distribucions considerables han triat sàviament posposar diferents trams de les seves recompres d'accions previstes al llarg de l'any per continuar sent flexible en resposta als canvis macroeconòmics", va afegir Enria.