BBVA avança en la seva proposta de fusió per absorció del Banc Sabadell. En un comunicat remès aquest dimecres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l'entitat explica els termes financers de la proposta, que consisteix en una equació de canvi d'una acció seva de nova emissió per cada 4,83 títols del banc català.

En la seva comunicació al regulador espanyol, BBVA qualifica aquesta prima com a "molt atractiva per als accionistes de Sabadell", i precisa que suposaria una prima del "30% sobre la corresponent als preus de tancament de Banc Sabadell i BBVA del passat 29 d'abril". Les accions del banc que presideix Josep Oliu van tancar aquest dia en 1,737 euros. I les del que lidera Carlos Torres, en 10,90 euros.

Així mateix, precisa que també suposaria una prima del 42% sobre les cotitzacions mitjanes ponderades de l'últim mes d'ambdues entitats i del 50% sobre aquestes mateixes mitjanes ponderades dels últims tres mesos de Sabadell i BBVA.

D'aquesta manera, els accionistes actuals de Sabadell tindrien un 16% de participació de l'entitat resultant.

Estalvis de 850 milions

Segons les estimacions de BBVA, aquesta fusió és positiva en benefici per acció (BPA) des del primer any després de la fusió, aconseguint una millora d'aproximadament el 3,5% una vegada es produeixin els estalvis associats a la fusió, que el banc estima aproximadament 850 milions d'euros abans d'impostos. Tot i que no especifica si aquests estalvis arribaran amb retallades de feina i tancaments d'oficines.

També explica que el valor en llibres tangible per acció augmentaria al voltant de l'1% a la data de la fusió, i que l'operació oferiria un elevat retorn de la inversió (ROIC 2 proper al 20% per als accionistes de BBVA).

BBVA calcula aquest ROIC, de l'anglès 'Return on Invested Capital' per al 2026, considerant els estalvis estimats de la fusió i sense considerar cap impacte potencial derivat de les Joint Venture, si bé cada banc té les seves pròpies aliances i s'haurien de negociar.

Així mateix, BBVA espera que l'operació tingui un impacte limitat al CET1 d'aproximadament -30 punts bàsics en el moment de la fusió, i mantenir la seva política de remuneració a l'accionista.

Un nou consell amb membres dels dos bancs

BBVA també detalla al comunicat com estaria format el nou consell d'administració si la fusió segueix endavant. En concret, proposa la incorporació com a consellers no executius al consell d'administració de BBVA, de tres membres de l'actual consell de Sabadell, elegits de comú acord entre les dues parts.

I un d‟aquests consellers seria proposat com un dels vicepresidents del consell d‟administració de BBVA.

A més, es concreta que es proposaria la incorporació com consellers no executius al consell d'administració de BBVA, al temps de materialitzar-se la fusió, de tres membres de l'actual Consell d'Administració de Banc Sabadell, elegits de comú acord entre ambdues parts. Un d'aquests consellers seria proposat com un dels vicepresidents del consell d'administració de BBVA.

D'altra banda, el banc que presideix Carlos Torres proposa que la denominació social i la marca siguin les de BBVA, però que es mantingui la utilització de la marca Sabadell, de manera conjunta amb la marca BBVA, en aquelles regions o negocis on pugui tenir un interès comercial rellevant.