Barcelona i Madrid es troben entre les cent ciutats del món més cares per construir, segons recull l'últim Índex de Costos Internacionals de la Construcció 2024 (ICC) de la consultora de disseny i enginyeria Arcadis.

Segons l'estudi de costos comparatius de construcció a cent ciutats globals, la millora en les qualitats i prestacions dels edificis associades a la sostenibilitat i el benestar han estat impulsant els preus a l'alça, la qual cosa ha portat Londres a superar Ginebra, que ocupa la segona posició, seguida de prop per Zúric i Múnic, en el tercer i quart posat, respectivament.

L'increment dels costos i el significatiu augment dels preus a Múnic han impulsat la capital bavaresa en la classificació, fins a superar aquest any importants ciutats dels Estats Units com Nova York i San Francisco en termes de cost relatiu de construcció.

L'Índex de Costos Internacionals de Construcció 2024 d'Arcadis inclou 100 de les ciutats més grans del món a sis continents. La comparació de costos comprèn vint tipus d'edificis diferents, que inclouen desenvolupaments residencials, comercials i del sector públic, i es fonamenta en una enquesta de costos de construcció, una anàlisi de les condicions del mercat i l'avaluació professional de l'equip global d'experts d'Arcadis.

Recuperació del sector de la construcció

En una nota de premsa, Arcadis recull que l'any 2023 "va ser difícil a tot el món, amb alts costos d'endeutament que van soscavar l'impacte positiu de la inversió en infraestructures a molts països."

"Tanmateix, amb l'estabilització dels mercats i l'inici de la disminució de la inflació, ens trobem en un moment crucial en la recuperació del sector global de la construcció. La creixent demanda de mà d'obra, materials i energia significa que la productivitat s'està convertint cada vegada més en un factor crític en les decisions d'inversió i la viabilitat dels projectes", assenyalen.

Arcadis destaca en particular la ràpida acceleració de la inversió en el sector de fabricació avançada i tecnologia, inclosos centres de dades, instal·lacions farmacèutiques, gigafactories i 'wafer-fabs' (fabricació d'oblies semiconductores).

La gran escala i complexitat d'aquests projectes, els quals s'han de completar per a una data límit molt específica, "comporten inevitablement un risc financer més gran, la qual cosa significa que els clients necessiten millorar les seves capacitats de disseny, adquisicions i construcció fins i tot durant l'execució d'aquests programes multimilionaris," afegeixen.

Barcelona, al lloc 78 i Madrid, al 82

En l'ICC d'Arcadis, Barcelona i Madrid ocupen les posicions 78 i 82, respectivament, i, continuant en la península Ibèrica, Lisboa es troba lleugerament per davant d'elles, al lloc 75. Emilio García, responsable de l'Àrea de Gestió de Costos a Espanya i Portugal, manté que la dinàmica del mercat el 2023, "caracteritzada per taxes d'interès elevades, va generar dubtes sobre la viabilitat dels projectes, el que va resultar en el seu ajornament".

"Tanmateix, el creixent interès pel desenvolupament immobiliari a Madrid i Barcelona ha suposat que, en general, el creixement fos neutral a tot Espanya. Aquesta tendència es replicarà el 2024, impulsada per un augment en projectes d'hostaleria i una activitat més gran en altres ciutats clau com València, Màlaga i Sevilla," ha previst.

Per la seva part, Martijn Karrenbeld, director global de Manufactura Industrial, manté que la prioritat clau per als clients és "lliurar una instal·lació operativa a temps", però "en un mercat amb recursos limitats, les cadenes de subministrament existents i els models de lliurament podrien no ser adequats per proporcionar la garantia necessària per protegir inversions de milers de milions de dòlars". "Això suposarà un èmfasi més gran en el disseny, les adquisicions i la construcció liderats per la productivitat per lliurar projectes a gran escala, i és per això que els equips de projecte han d'estar a punt per adaptar-se", ha afegit.

Arcadis estableix un marc pràctic de cinc punts al seu informe, que descriu un enfocament integral centrat en el lliurament ràpid de programes complexos. Aplicable a tots els mercats i sectors, el marc ofereix guies per ajudar a incorporar la resiliència per bregar amb els possibles contratemps, escalar i gestionar el risc, modelar les interdependències del programa i invertir en dades i controls de projectes en temps real per augmentar la confiança i la seguretat.