El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha explicat aquest dilluns que espera que la banca comenci a remunerar millor els dipòsits quan baixi l'actual excés de liquiditat. En unes jornades sobre perspectives financeres al museu Santiago Rey Fernández-Latorre, Hernández de Cos ha pronosticat que aquest any encara registrarà canvis en ambdós sentits quant als tipus d'interès, però ha afegit que creu que el 2025, entorn de juny, aquests començaran a baixar.

Això portarà a uns tipus més baixos que els actuals, encara que més alts que els d'anys anteriors, quan l'euríbor era negatiu, pel que ha opinat que qüestionis com cancel·lacions anticipades de préstecs hipotecaris o canvis d'hipoteques de tipus variable a tipus fix seran uns dels principals reptes immediats.

Mentrestant, sobre la remuneració de dipòsits, ha detallat que, en un estudi amb més de cent entitats europees, el Banc d'Espanya ha constatat que els tipus d'interès que perceben els clients està per sota dels tipus oficials.

"El 70% d'aquesta menor translació té a veure amb l'excés de liquiditat", ha dit sobre en un context de caiguda de crèdits i un gran volum de dipòsits. Per això, ha considerat que ara els bancs "no necessiten competir amb el passiu, retribuint-lo més, perquè el crèdit és baix".

Una altra de les causes és "la concentració del sector" que s'ha viscut a Espanya amb bancs que n'han absorbit d'altres. El que espera és que, "una vegada es vagi reduint aquest excés de liquiditat" i despunti també el volum de crèdit, "la competència sobre el passiu augmentarà" i llavors millorarà la remuneració dels dipòsits.

Reptes del futur

Quant als reptes futurs, ha citat les noves tecnologies i nous operadors, com els bancs digitals o les grans plataformes de comerç; i els diferents proveïdors, tant de criptoactivos com d'ajornament de pagament; així com la millora de l'educació financera.

El treball s'ha de centrar, en la seva opinió, en la identificació primerenca dels riscos, a impulsar el diàleg amb les entitats i en el seguiment continu per part d'aquestes dels marcs de control intern que assegurin unes pràctiques de mercat adequades.

Sobre els principals problemes de l'economia actual, n'ha citat alguns, encara que ha recordat que "les perspectives econòmiques són favorables" i hi ha un "creixement bastant robust de l'economia espanyola en el primer trimestre, per sobre del que el Banc d'Espanya havia anticipat".

Percep un nivell d'incertesa "molt elevat" per qüestions geopolítiques, com les guerres de Gaza i Ucraïna, i amb "incertesa política" pel dèficit públic, així com l'evolució dels costos laborals unitaris, que veu per sobre de la resta d'Europa i, units a una "productivitat molt reduïda", porten a una "pèrdua de la competitivitat".

A nivell comunitari, ha advertit que tots els reptes s'afrontarien millor "amb més Europa", ja que veu positiva la unió bancària i la unió fiscal, que haurien d'anar acompanyades per "més unió política" i fins i tot assolir un organisme de macroestabilització econòmica comuna.

Respecte al mercat laboral espanyol, ha assegurat que les empreses es queixen d'escassetat de mà d'obra, per la qual cosa, amb una taxa d'atur que ha qualificat com elevada, conclou que no es forma de manera adequada a les persones aturades, per a la qual cosa assenyala com a positiva la formació dual.

Equipara la solidesa patrimonial amb el tracte al client

Hernández de Cos ha centrat la seva intervenció en "la conducta de les entitats en relació amb els seus clients" i ha assegurat que la institució que dirigeix potencia "la supervisió d'aquesta conducta" amb recursos i nous departaments. Segons la seva opinió, "el negoci bancari se sustenta en la confiança" i, per això, la regulació augmenta en aquest assumpte amb un règim jurídic "molt més profund, més exhaustiu".

De fet, el 2023 el Banc d'Espanya va realitzar 153 actuacions supervisores en matèria de conducta, de les quals 23 van ser planificades, amb més de 100 escrits de requeriments i uns altres 76 de recomanacions "El negoci bancari es basa en la confiança, que s'aconsegueix no només mostrant solidesa patrimonial i una adequada gestió dels riscos financers, sinó també amb unes mans netes i un tracte adequat cap al client", ha prosseguit.

L'ha presentat el president d'Abanca, Juan Carlos Escotet, que ha declarat que Hernández de Cos ha aportat "sensatesa al sector bancari i a l'economia espanyola" en "moments difícils", i deixarà una important "empremta" per la seva "prudència, discreció, claredat i independència".