Els nous préstecs bancaris concedits a pimes s'alenteixen i en el segon trimestre de 2023 tan sols van créixer un 5,4% en termes interanuals, la qual cosa suposa l'augment més baix registrat des de juny de 2021, segons l'Informe de Finançament a Pimes de Cepyme. Les petites i mitjanes empreses es queixen que les "sol·licituds de préstecs rebutjades augmenten i acumulen cinc trimestres d'increments", encara que no donen xifres concretes. Respecte al menor ritme en el creixement dels diners concedits, només en el segon trimestre de l'any passat es va produir un percentatge similar, del 5,7%, però en la resta dels trimestres des del segon de 2021 el crèdit a les pimes ha crescut a dos dígits, amb un màxim del 25,1% en el tercer trimestre de 2022, segons l'Informe de Finançament a Pimes de Cepyme.

Alguns són els motius que expliquen el menor ritme en l'increment dels préstecs a les pimes. El principal és l'enduriment de les exigències de les entitats de crèdit en haver elevat la seva "tolerància al risc" i la menor liquiditat en circulació, però també al retraïment de les empreses a sol·licitar diners pels alts tipus d'interès i per la incertesa econòmica que està frenant la inversió. Així, Cepyme assenyala que "les petites i mitjanes empreses s'enfronten a una restricció i un enduriment de les condicions creditícies a causa de diversos factors, uns externs, promoguts per l'enduriment de la política del Banc Central Europeu (BCE), i altres interns que deriven del desgast que ha patit la pime des de la pandèmia i que ha deteriorat significativament els balanços de moltes empreses, allò que els dificulta no només accedir al menor crèdit existent, sinó també tenir capacitat per presentar les garanties exigides perquè els sigui concedit un préstec".

Corregint els efectes de la inflació, el volum dels nous préstecs atorgats a la pime hauria crescut un 2,8% en termes interanuals, però l'informe de la patronal de les pimes integrada a la CEOE destaca que entre abril i juny d'aquest any el poder adquisitiu dels diners prestats va ser un 9% menor que en el mateix període de 2019. De manera que els nous préstecs equivalen ara al 12,7% del PIB, davant el 14% el 2019 i el 15% en el lustre prepandèmia.

Mitjanes i petites

Les empreses mitjanes estan patint amb més virulència els problemes de finançament que les petites. Segons les xifres aportades per Cepyme, en el segon trimestre d'aquest any s'haurien concedit nous crèdits per valor de 46.245 milions d'euros, amb aquest creixement del 5,4%. Tanmateix, les petites haurien obtingut 35.760 milions d'euros, un 6,6% més que el segon trimestre de 2022, mentre que les mitjanes han reduït els diners prestats a 10.486 milions, que suposa un descens de l'1,7%.

Es pot recordar que, en els mesos de pandèmia, la pime va assumir tan sols de línies ICO 130.000 milions d'euros, destinats a despeses fixes i no a inversió. I, en segon lloc, la crisi inflacionària ha reduït de nou els marges de les empreses: d'una banda, els costos han augmentat un 19% en els últims 24 mesos, mentre que les vendes creixen essencialment sobredimensionades per l'efecte de la inflació, la qual cosa eleva les xifres de facturació, però en nombre de béns venuts, les vendes creixen un 0,9% l'últim any, corregits els efectes de la inflació.

Decisions d'inversió

Des de la patronal assenyalen que la complexa situació per la qual passa la pime provoca que demandi menys crèdit, amb descensos en els últims trimestres, baixant en quatre dels últims sis. "El que reflecteix que la incertesa i l'augment de costos paralitza les decisions d'inversió de les empreses i, per tant, la seva demanda de crèdit. De fet, entre les causes que s'entreveuen per explicar la caiguda del seu requisit de finançament es troba principalment una menor inversió, l'increment dels tipus d'interès i que hagi avançat les renegociacions de préstecs a trimestres previs," diu Cepyme.

La menor demanda s'uneix al fet que la proporció de sol·licituds de préstec rebutjades augmenta i acumula cinc trimestres d'increments, d'acord amb un enduriment dels criteris de concessió des de fa sis trimestres, a causa de la menor liquiditat existent al mercat i a una menor tolerància al risc, tal com indica l'Enquesta de Préstecs Bancàries del BCE -utilitzada com a font estadística a l'informe de Cepyme- que assenyala que la pitjor conjuntura econòmica general i la incertesa de la situació de molts sectors específicament evolucionen de manera adversa per a les concessions.

Més barat que a la UE

Respecte al cost del finançament, en Cepyme assenyalen que l'interès mitjà dels nous préstecs a pimes va ascendir en el segon trimestre d'aquest any al 4,36%, el seu valor més gran des de 2008 i suposa l'encariment més intens des de 2000, en pujar 292 punts bàsics en només un any. No obstant això, Espanya es col·loca entre els països on les pimes tenen tipus d'interès més baixos, ja que a l'eurozona la banca cobra de mitjana un 4,58% i dels països analitzats a l'informe de Cepyme, a Alemanya els tipus són en el 4,82%, a Itàlia el 4,84%, i a Portugal el 5,37%. Només França està per sota d'Espanya, amb un 4,21%

Quant a la mida del préstec mitjà, aquest és sensiblement inferior al que van rebre en el segon trimestre de 2019, amb una disminució del 7,5% a les petites empreses i del 16,1% en les mitjanes, en termes corregits per la variació de l'IPC.