El Cercle d’Economia centrarà la seva reunió anual del 2024 en la productivitat, que considera un dels grans problemes de l’economia actual, i tindrà en el conseller delegat d’Inditex, Óscar García Maceiras, un dels convidats estrella, juntament amb altres primeres espases empresarials, com Ermenegildo Zegna. No hi faltaran, però, alguns polítics, i hi repetiran Pedro Sánchez, Alberto Núñez Feijóo i Pere Aragonès, a més del rei Felip VI.

Jaume Guardiola, president del Cercle, ha presentat aquest dijous les jornades, que se celebraran entre el 22 i el 24 de maig, és a dir, deu dies després de les eleccions al Parlament de Catalunya. Tot i això, la institució ha convidat Aragonès –com van fer l’any passat amb Ada Colau just després de les municipals– i la consellera d’Economia, Natàlia Mas, assumint que encara ocuparan els càrrecs encara que sigui en funcions independentment del resultat del 12M.

El president de la Generalitat, com és ja una tradició de la reunió del Cercle, obrirà les jornades, que enguany canvien d’ubicació i se celebraran al Palau de Congressos de Catalunya i l’hotel Torre Melina Gran Meliá. El dimecres 22 també hi participarà l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. Feijóo anirà a les jornades el dijous 23, mentre que Sánchez clourà les jornades el divendres 24. El rei Felip VI farà entrega del premi a la Construcció Europea el dijous 23 al migdia, però no coincidirà amb Feijóo, que arribarà a la tarda.

Jaume Guardiola demana als polítics catalans i espanyols "esforç per arribar a acords"

Guardiola i el director general del Cercle d’Economia, Miquel Nadal, han subratllat que han volgut ser selectius amb els polítics, per no centrar la reunió en la política, i per això han repetit l’esquema de l’any passat. El president de la institució ha sigut prudent respecte al que plantejarien als líders de PSOE i PP i al president de la Generalitat, però ha admès que els hi demanaran “esforç per arribar a acords, que hi hagi espai per a les grans reformes, perquè el país està en una situació compromesa”.

“La confrontació política actual és molt perillosa”, ha valorat, tant a nivell espanyol com català, però parlant més concretament de les eleccions del 12M, ha volgut fer una advertència: “Hi ha la sensació que guanyi qui guanyi, la gestió i el fet d’assumir els grans reptes i les inversions en infraestructures, serà clau. El debat de fons és quina Catalunya volem”.

La “contradicció” econòmica i la productivitat

Nadal ha explicat el contingut de les jornades, que tindran el títol ‘El món a prova. Estratègies per impulsar la productivitat i el benestar en temps de canvi’, i per què han triat la productivitat com a fil conductor: “Hi ha una contradicció des del punt de vista econòmic. Si mirem els grans agregats, l’economia va raonablement bé. Les coses van millor del que pensàvem després de la covid i la guerra d’Ucraïna, l’ocupació està a màxims, etc. Però ens preocupa que la productivitat, que marca el benestar, està evolucionant de forma molt menys satisfactòria”.

La productivitat i la competitivitat empresarial seran l’eix central de sis taules de debat a les jornades del Cercle. La primera se centrarà en l’educació i la formació, tant del conjunt de la societat com dels treballadors, i comptarà amb Andreas Schleicher, director d’educació de l’OCDE i pare de les proves Pisa. La segona se centrarà en la tecnologia i la intel·ligència artificial, amb Xavier Sala i Martín.

La tercera analitzarà la relació entre productivitat, competitivitat i sostenibilitat, amb la CEO de Vueling, Carolina Martinoli. La quarta apuntarà directament a les institucions, com influeixen en la productivitat i com la burocràcia frena la competitivitat i també la productivitat, amb Cristina Herrero, presidenta de la Airef.

Óscar García Maceiras, Xavier Sala i Martín, Ermenegildo Zegna, Pau Relat i Cristina Herrero seran ponents a la reunió del Cercle

La cinquena i la sisena taules sobre el fil conductor de les jornades se centraran en l’empresa i tindran els plats forts a nivell de directius. La d’empresa industrial i productivitat comptarà amb Óscar García-Maceiras, CEO d’Inditex, Juanjo Cano, CEO de KPMG, i Pau Relat, president de Fira de Barcelona. A la d’empresa, tamany i productivitat vindrà el president del grup Zegna, Ermenegildo Zegna, i també comptarà amb el president de grup Puig, Marc Puig, que també és membre del Cercle.

A més de la productivitat, i dels col·loquis dels polítics, la reunió també tindrà espai per analitzar altres assumptes, com l’entorn geopolític, en especial “les dues eleccions importants que hi ha aquest any, les europees i les estatunidenques”. El Cercle, a més, està intentant tancar una taula sobre la guerra a Gaza. El Premi a la Construcció Europea el rebran els investigadors Ugur Sahin i Ozlem Türeci, cofundadors de BioNTech, que va desenvolupar la primera vacuna contra la covid.