El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reconegut davant de la classe empresarial que actualment "es viu un context polític de cruïlla" en què cal seguir apostant pel diàleg i la negociació, per assumir compromisos. De manera que, segons el president, les paraules de Sánchez sobre l'amnistia "van en la bona direcció, però calen més passes", i s'ha referit a la necessitat de reduir el dèficit que pateix Catalunya, que vol dir, entre altres coses, millorar les infraestructures i l'estat del benestar, amb inversions en Rodalies. "Tenim una oportunitat que ens hem de prendre seriosament", ha afirmat en la seva intervenció davant una nodrida representació del teixit empresarial català, que s'ha congregat aquest dilluns en l'acte d'entrega dels XVI Premis i Medalles d’Honor Foment del Treball - Guardons Carles Ferrer Salat al Teatre Nacional de Catalunya. Les paraules del president Aragonès tenen un especial significat si es té en compte que en les últimes setmanes les principals entitats que representen els empresaris de Catalunya han aixecat la veu per reclamar que el finançament autonòmic i les inversions formin part de les negociacions polítiques que mantenen ERC i Junts amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez a la presidència del govern espanyol. Aragonès ha expressat que el diàleg és necessari, però que "és l’hora d’arribar a compromisos al servei de Catalunya. Si ens en sortim, Catalunya serà més competitiva".

El president també ha volgut posar en relleu "la bona marxa de l’economia catalana en un context global d'incertesa i increment de costos d'inversió". Aragonès ha esmentat les reduïdes xifres de l'atur i els nivells de creació d'ocupació". Indicadors que acompanyen a Catalunya cap a la reindustrialització que és l'eix de la política econòmica, amb l'objectiu que el teixit industrial passi del 20% del PIB al 25% del PIB el 2030.

La preocupació de la reindustrialització també l'ha expressat el ministre d’Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez, en el mateix acte, al qual també han assistit la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra i Solà, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. El ministre Héctor Gómez ha posat l'accent en el paper resilient que ha tingut el teixit productiu en els últims anys i davant de sotracs com la pandèmia i la guerra d'Ucraïna i l'actual conflicte entre Israel i Gaza. Segons el ministre, hi ha tres aspectes en què s'ha d'aprofundir: la col·laboració publicoprivada, el lideratge en el marc europeu -optimitzant l'oportunitat dels Next Generation i aprofitant la presidència de torn d'Espanya a la Unió Europea- i la col·laboració entre les administracions, "identificant les debilitats i les fortaleses; serem més forts si som capaços de portar-los a terme des del diàleg", ha manifestat.

Acte de reconeixement a empreses i empresaris

Aquest dilluns, en un acte institucional al Teatre Nacional de Catalunya, Foment del Treball ha distingit Joan Castells Trius, president de FIATC Assegurances, amb la Medalla d’Honor a l’Empresari de l’Any per la seva executòria al capdavant de l'entitat d'assegurances, posicionant l'entitat com la segona mútua de rànquing de l'Estat i la primera de Catalunya. També atorga la medalla per la seva trajectòria empresarial a Juan Echevarría Puig, per la cerca incessant de l'excel·lència i el bon govern corporatiu com a líder empresarial de companyies referents com FECSA, Nissan Motor Ibèrica, EBRE-Kubota, o Cable i Televisió de Catalunya (Menta), i, en especial, per la seva aposta per la modernitat durant els anys al capdavant de Mutua Universal.

Pel que fa a les empreses guardonades, els XVI Premis de la patronal han reconegut en la categoria de Desenvolupament Sostenible a Transports Generals d'Olesa, empresa líder en el sector del transport a la demanda, pel servei Bus4.me, un sistema de transport sensible a la demanda que aborda els reptes de la mobilitat, promou la mobilitat sostenible, redueix la contaminació, millora l'accessibilitat i proporciona beneficis econòmics i socials als usuaris i les comunitats.

El premi en reconeixement a la Pime de l’Any ha estat per a l’elaborador de caves i vins Vallformosa, amb més de 150 anys d'història. S’ha distingit per la tasca de l’equip format per més de 120 persones que treballen en la companyia situada en Vilobí del Penedès, però també una distinció a les més de 400 famílies viticultores que formen part del Club Soc Valformosa.

El premi a la categoria d’Igualtat, s’ha lliurat a Randstad pel seu ferm compromís en l’aplicació del principi d’igualtat d’oportunitats en tots i cadascun dels àmbits en els quals desenvolupa la seva activitat, per tal de garantir la inserció de totes les persones en els seus processos de selecció i en el desenvolupament del talent, independentment del seu gènere, identitat sexual, ètnia, cultura, edat, religió, discapacitat o condició personal.

En la categoria d’Innovació, Foment ha guardonat Esbo Logístics, per la implementació d’un sistema robòtic pioner en el sector logístic europeu que automatitzarà els processos d’emmagatzematge i distribució.

El premi a la categoria Internacionalització se li ha concedit a Moventia, multinacional d’origen familiar que enguany celebra els 100 anys d’història i que és present a l’Aràbia Saudita, França, Portugal, Polònia, Finlàndia i el Perú, de manera que aquest any 2023 preveu elevar del 15% al 25% el negoci a l’exterior, accelerant el seu creixement a França i l’Aràbia Saudita, especialment.

També s’han entregat dos premios ex aequo per a Coca-Cola i l’entitat ONG K9 Creixell en Responsabilitat Social.