Per als que mai no han viatjat amb l'Imserso i es plantegen inscriure's a un dels seus programes de turisme, abans de presentar la sol·licitud s'han d'assegurar que compleixen els requisits. Tal com estableix una ordre del Ministeri de Benestar Social, aquestes són les condicions per gaudir dels avantatges d'aquests plans turístics:

  • Ser pensionista de jubilació del sistema de Seguretat Social espanyol.
  • Ser pensionista de viduïtat amb 55 o més anys d'edat.
  • Ser pensionista per altres conceptes del sistema de Seguretat Social espanyol o perceptor de prestacions o subsidis d'atur, amb 60 anys complerts o més d'edat.
  • Estar assegurat o ser beneficiari del Sistema de la Seguretat Social espanyol, amb 65 anys d'edat o més.

També poden acollir-se els ciutadans de l'Estat espanyol residents a l'estranger sempre que reuneixin algun dels requisits dels anteriors apartats. A més, els espanyols residents en Alemanya, Andorra, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, França, Holanda, Itàlia, Luxemburg, Noruega, Portugal, Regne Unit, Suècia i Suïssa, podran tramitar-ho en les corresponents Conselleries de Treball, Migracions i Seguretat Social de les ambaixades.

Així mateix, poden sol·licitar-ho els espanyols que hagin emigrat i retornat a Espanya, sempre que siguin pensionistes dels sistemes públics de Seguretat Social del país o països als quals haguessin emigrat.

Tots els que s'acullin als plans turístics podran anar acompanyats de fills amb discapacitat, en grau igual o superior al 45%, sempre que viatgin amb els seus pares i s'allotgin a la mateixa habitació o, en el seu cas, abonin el suplement establert per a habitacions dobles d'ús individual que estarà subjecte a la disponibilitat de places.

Crítiques als viatges

Han quedat enrere les crítiques als viatges de l'Imserso que s'han repetit en els últims mesos, almenys és el que sembla després que l'organisme dependent del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 confirmés, recentment, que ha tancat un acord amb aquesta finalitat amb Avoris i les agències de viatges. A més, ha avançat que hi haurà novetats en el Programa de Turisme Social 2024/2025, tot i que encara no ha tret informació per a les sol·licituds per als viatges que s'inicien a l'octubre.

Per a la propera temporada es manté el mateix nombre de places (886.269), que ja es va incrementar en l'actual en 70.000, amb una pujada pressupostària del 14%, equivalent a gairebé 300 milions d'euros. En principi, de l'acordat en les trobades que mantenen quinzenalment l'Imserso i Avoris, per a la pròxima temporada 2024/2025, es mantindrà el mateix plec de condicions que encara funciona per al programa 2023/2024, que sí que es pot consultar al web de l'organisme.

Els lots del programa de turisme de l'Imserso solen comercialitzar-se a partir de la segona setmana de setembre amb l'objectiu que els primers viatges arrenquin a l'octubre. Tanmateix, l'any passat ja es van patir retards. Per a la temporada 2025 venen amb grans novetats (consultin places i data d'inici).