Quines són les ciutats amb més preus de lloguers turístics a Espanya? I quins municipis tenen més oferta? I a Europa? En ple auge del lloguer de vacances, que va guanyant terreny a la pernoctació hotelera, Inside Airbnb ofereix dades sobre això i apunta que, encara que Madrid i Barcelona són els municipis que més ofertes tenen de lloguer vacacional, Palma de Mallorca i Sant Sebastià encapçalen la llista de municipis amb el lloguer turístic més car de mitjana. Així, la capital espanyola compta amb 23.524 allotjaments anunciats, dels que el 63,2 % són apartaments per a lloguer complet, i un preu mitjà per nit de 149 euros. En segon lloc, Barcelona té 17.230 pisos turístics malgrat l'enduriment de la regulació, també més de la meitat per a lloguer complet, i un preu mitjà per nit de 178 euros.

Gran part dels allotjaments s'ubiquen als barris cèntrics d'ambdues ciutats, com és el cas del madrileny districte Centro, que concentra el 43 % dels habitatges, i els barcelonins Ciutat Vella, amb el 24 %, i Eixample, amb el 36 %.

Quant a preus, un amfitrió a Donosti cobra una mitjana de 402 euros, mentre que a Palma de Mallorca es perceben 217 euros per nit de mitjana, capitals amb el lloguer de vacances més car, que, no obstant això, es dispara en municipis turístics menors. És el cas, per exemple, de Begur i Cadaqués, amb una mitjana de 383 i 282 euros, respectivament, o els guipuscoans Hondarribia i Zarautz, amb 233 i 201 euros cada un.

En el municipi balear de Calvià, on el preu mitjà supera els 1.000 euros, impulsat per les nombroses vil·les de luxe de lloguer. Tanmateix, un preu mitjà més elevat no implica més ingressos anuals per als amfitrions, ja que també influeix el nombre de nits que passen els hostes.

Així, segons les dades d'Inside Airbnb, els allotjaments de Begur reben 5.402 euros per una mitjana de 22 nits a l'any llogats, mentre que a Calvià perceben 13.115 euros i a Cadaqués, 11.625 euros, ambdós amb més de 50 dies anuals. Sant Sebastià lidera la llista de municipis analitzats per ingrés mitjà anual del propietari, amb 18.432 euros en els últims dotze mesos.

Després de la basca, en el grup de capitals, els amfitrions de Barcelona van ingressar 15.420 euros; els de Palma de Mallorca, 12.300 euros; els de Bilbao, 11.594 euros; els de Madrid, 10.170 euros; els de Sevilla, 9.324 euros; els de València, 8.693 euros, i els de Màlaga, 8.627 euros.

Madrid és la cinquena ciutat europea per nombre d'allotjaments, superada únicament per Londres, París, Istanbul i Roma, però és més rendible Barcelona, que és en la que més ingressos s'obtenen per aquest concepte entre les grans.

Respecte al preu mitjà per pernoctació, Amsterdam, amb 251 euros, i Roma, amb 231 euros, són els més cars del continent.