Antonio Costa, president del Consell d’Europa, ha demanat aquest dimarts als països del continent que apostin per les interconnexions elèctriques amb l’objectiu d’evitar apagades com la que va tenir lloc el dilluns 28 d’abril a Espanya i Portugal a causa d’una incidència en algunes plantes fotovoltaiques al sud de la Península. Costa també ha detallat les prioritats de la Unió Europea davant dels riscos geopolítics i comercials actuals i ha elogiat el paper de Catalunya com a motor econòmic.

“Hem de continuar reforçant la interconnexió elèctrica, perquè això reduirà el risc d’incidents i apagades com la de la setmana passada. Estem aplanant el camí per a més inversions públiques, però també necessitem més inversions privades, per invertir en innovació, productivitat i competitivitat”, ha valorat el president del Consell d’Europa en la seva intervenció a la Reunió del Cercle d’Economia, a Barcelona, davant l'empresariat català i polítics com el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull.

Antonio Costa Cercle 2025

Costa ha explicat que l’estratègia europea s’ha de centrar ara en “seguretat i competitivitat”, però sense renunciar a res, començant per l’estat del benestar, per al qual es necessiten més recursos. “Necessitem recursos propis de la UE”, ha dit, en referència a l’emissió de deute comunitari, una proposta que ja ha estat damunt la taula diverses vegades, però que no s’ha concretat.

Pel que fa a la seguretat, el suport de la UE a Ucraïna continua sent una prioritat, però a més, ha apostat per una “defensa europea robusta” perquè “en un món cada cop més perillós, Europa ha de ser capaç de defensar-se, amb un enfocament de 360 graus; la pau sense defensa és una il·lusió”. En aquest sentit, ha celebrat l’anunci de Pedro Sánchez d’augmentar la despesa en defensa al 2% del PIB aquest any: “És el correcte”.

La UE no vol aranzels, però els veu com una oportunitat

Pel que fa a la competitivitat, ha defensat que està vinculada a la seguretat: “El que veiem al món no és només un desordre geopolític, també és un desordre econòmic. Els aranzels han tornat no només com a eines de política industrial, sinó com a eines de geopolítica”, ha defensat.

Costa ha reiterat la visió europea sobre la guerra aranzelària iniciada pel president dels Estats Units, Donald Trump: “Tenim clar que no hem de respondre al proteccionisme amb més proteccionisme. Creiem en el diàleg. Hem proposat eliminar els aranzels a banda i banda de l’Atlàntic. Però tampoc som ingenus. Quan arribi el moment, Europa actuarà”.

Antonio Costa: "Europa és un soci fiable i compromès. El comerç és una gran eina per reforçar la nostra competitivitat"

Al mateix temps, si la guerra comercial avança, també ho veu com una oportunitat per a Europa. D’una banda, per revitalitzar la demanda interna, i de l’altra, per vendre’s al món com “un soci fiable i compromès”, en contraposició als EUA. “Davant aquest canvi de paradigma, estem ampliant la nostra xarxa de contactes. El comerç és una gran eina per reforçar la nostra competitivitat”, ha afegit.

La Unió Europea treballa ja per tancar acords comercials amb nombrosos mercats. El més avançat és amb Mercosur, que estalviarà 4.000 milions anuals als exportadors europeus, segons els càlculs del Consell d’Europa, però també se’n buscaran amb Mèxic, l’Índia, Indonèsia, Tailàndia i altres països. “En aquest moment de caos global, la UE és un soci extraordinàriament atractiu per al món. Només les relacions equilibrades poden donar lloc a relacions mútuament beneficioses, i això és el que ofereix Europa”, ha argumentat Costa.

Costa veu Catalunya com “un motor econòmic”

El president del Consell d’Europa creu que en aquests moments d’incertesa, el creixement d’Europa ha de ser una prioritat, i Catalunya hi pot tenir un paper protagonista: “Catalunya és un autèntic motor de l’economia d’Europa. Necessitem aquest impuls cap a l’estabilitat, ara que vivim temps d’incertesa, en un món on es qüestionen els acords multilaterals, on els atacs híbrids amenacen les nostres infraestructures i el nostre sistema democràtic”.

Costa ha recordat que “Catalunya sempre ha estat a l’avantguarda d’Europa, des que un grup de catalans va participar en una reunió del Consell d’Europa” l’any 1948. “Van lluitar per una Europa forta i unida, que avui és una realitat”. Per a l’expresident portuguès, Catalunya “ho té tot” per exercir el lideratge europeu, com ara tradició industrial, entorn innovador i una societat civil activa.

Morillas Costa Cercle 2025

“Ens hem enfrontat a moltes crisis. En totes, hem trobat solucions i n’hem sortit més forts i resilients, i ho tornarem a fer. La UE és una mica com la Sagrada Família, enorme, d’una arquitectura preciosa i complexa, sempre inacabada i en què cada generació aporta el seu granet de sorra”, ha resumit.

Costa ha fet un advertiment sobre les polítiques econòmiques europees i, més concretament, espanyoles, pel que fa a la defensa: “La política d’habitatge no és una mera política social. És una política essencial”. El president del Consell d’Europa ha instat els estats de la UE a “reinventar els pressupostos” per mobilitzar els recursos necessaris per solucionar el problema de l’habitatge.