El sector oliverer es juga la seva collita per a la nova campanya el setembre, quan el clima marcarà la producció i, per tant, els preus de l'oli, després d'un estiu de calor extrema que ha afectat l'oliva i ha alarmat els agricultors. Les onades de calor han provocat minves en els fruits de l'olivera i han rebaixat les previsions de collita per a la nova temporada, però des del sector productor discrepen sobre el grau de les pèrdues, si bé reconeixen a Efeagro que la clau està en el clima de setembre.

El responsable del sector d'oli d'oliva de l'organització agrària COAG, l'andalús Juan Luis Ávila, ha explicat que l'agost i el juliol han estat "terrorífics", amb rècords de temperatures a totes les zones olivereres que "han passat factura". Els agricultors, segons Àvila, veuen menys fruit del que inicialment s'esperava i amb calibre inferior al normal per aquestes dates.

En conseqüència, les previsions es distancien dels aforaments inicials de collita, que apuntaven a una campanya propera a la passada, segons el parer d'Àvila, qui afirma que ara es pot parlar d'un 30% de reducció de la producció oliverera a la campanya 2025-2026. Per la seva part, el president de la secció d'oli de Cooperatives Agroalimentàries, Rafael Sánchez de Puerta, ha reconegut que el sector "es juga de veritat" la collita al setembre.

320.000 tones emmagatzemades

Les últimes dades de l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA) -en data 14 d'agost- situen en 1.415.326,5 tones l'oli d'oliva produït a la campanya 2024-2025; d'aquesta quantitat, estan emmagatzemades als trulls 321.936,4 tones. Segons l'anàlisi de COAG, les xifres d'AICA proven que el ritme de comercialització d'oli d'oliva està sent més gran al de l'any passat i que els productors van vendre, el 31 de juliol, el 87% de la collita.

Per això, segons COAG, les existències que queden a les cellers dels trulls, distribució i Patrimoni Comunal Oliverer sumen un 36% de l'oli produït.

Per al consumidor, l'oli d'oliva és un dels pocs aliments que s'han abaratit l'últim any; segons l'últim IPC, els seus preus han baixat un 44,3% interanual al juliol. Encara que, no s'ha d'oblidar que els preus continuen molt per sobre dels que es van pagar abans de la crisi d'Ucraïna. Sánchez de Puerta ha afirmat que l'any passat es partia d'una situació "absolutament atípica" a conseqüència de la sequera i de les caigudes de producció i que el sector sabia que, quan es normalitzés, "també els preus tornarien a un nivell normal".

Amb l'estat actual de preus, ha afegit, "s'ha dinamitzat el mercat" i el futur "dependrà completament de les estimacions que finalment es facin i de la climatologia de la tardor", però ara per ara tot està dins del normal. En relació amb els preus, Àvila (COAG) ha indicat que estan pujant en origen, on els productors l'estan venent a 3,5 euros/quilo, "el que escassament cobreix els costos" de cultiu, per allò que, ha recalcat, hauria de "normalitzar" sé que es remunerés als oliverers amb almenys 4 o 5 euros/quilo.