El Ministeri de Treball preveu tancar de forma “imminent” un acord amb els agents socials per la reforma del subsidi d’atur, a falta de concretar alguns detalls compromesos verbalment i a l’espera que els diferents sindicats i patronal ho sotmetin a aprovació interna. Després del rebuig del primer intent de reforma, que va ser tombat el mes de gener pel Congrés amb els vots del PP, Vox i Podemos, el govern espanyol no descarta tornar a aprovar el text de nou com a decret llei, amb la confiança que passarà el tràmit a la cambra baixa. El text que s'està ultimant amb la patronal i sindicats millora la quantia a percebre, amplia els col·lectius beneficiaris i estén la compatibilitat amb la feina a la prestació contributiva d'atur (no només per al subsidi assistencial). 

El Ministeri liderat per Yolanda Díaz s'ha compromès a enviar un nou text amb les incorporacions reclamades pels agents socials, que en cas dels sindicats tenen a veure amb garanties de control i avaluació del mecanisme de compatibilitat amb l'ocupació, perquè sigui veritablement un instrument per a la inserció. Ara es manté la cotització per a la jubilació dels perceptors majors de 52 anys en el 125% de la base mínima vigent (equivalent al salari mínim a cada moment), qüestió que va suposar el rebuig de Podemos perquè el text primigeni retallava aquest percentatge al 100%.

La quantia del subsidi equival al 80% de l'indicador de rendes múltiples (IPREM), uns 480 euros al mes, però després de la reforma augmentarà al 95% de l'IPREM (570 euros) els primers sis mesos, baixarà al 90% en els sis mesos següents i serà del 80% com en l'actualitat la resta del temps, fins a completar un màxim de 30 mesos.

Amb la nova reforma, el subsidi s'amplia als següents col·lectius

  • Menors de 45 anys sense responsabilitats familiars.
     
  • Els treballadors eventuals agraris.
     
  • Les persones treballadores transfrontereres de Ceuta i Melilla.
     
  • Els qui acreditin períodes cotitzats inferiors a 6 mesos i manquin de responsabilitats familiars.

Víctimes de violència 

Després del diàleg social s'ha obert així mateix a treballadors marroquins amb autorització de treball en territori espanyol que compleixin els requisits, encara que ja no estiguin residint a Espanya. També a dones víctimes de violència de gènere o sexual i als emigrants retornats, que tindran un subsidi propi amb les mateixes característiques i quantia que el d'atur. 

Des dels sindicats, Cristina Estévez (UGT) i Carlos Bravo (CCOO) han valorat positivament els avenços aconseguits en aquesta negociació perquè millora la protecció per atur del nivell assistencial, incorporant nous col·lectius, i les seves quanties, si bé entenen que la referència dels subsidis (actualment l'Iprem) no és la més adequada. Els representants sindicals han assegurat que esperen rebre un nou text en les pròximes hores amb les aportacions realitzades en la reunió per sotmetre'l als seus respectius òrgans de direcció.