Set comunitats autònomes s'han quedat endarrerides i acabaran aquest any sense recuperaran els nivells econòmics que tenien abans de la pandèmia. En concret, Extremadura es quedarà un 0,4% per sota del PIB de 2019, Catalunya, Castella i Lleó i Cantàbria un 0,9% menys, Astúries un 1,2% i els dos arxipèlags, molt dependents del turisme, un 1,7% en el cas de les Balears i el 2,7% Canàries, segons l'informe de previsions per a les comunitats autònomes de Funcas presentat aquest dilluns. Carlos Ocaña, president de la Fundació, ha avançat que, malgrat el retard de les economies d'aquests set territoris, el conjunt de l'economia espanyola recuperarà els seus nivells prepandèmia al llarg del present any.

De fet, l'any passat van superar els nivells anteriors al Covid cinc territoris: Castella-La Macha EL PIB de la qual es va col·locar vuit dècimes per sobre de la seva economia de 2019, Navarra tres desenes, Múrcia dos desenes, Aragó una dècima i Galícia va repetir les dades de 2019. Dels 12 territoris que estan encara per sota, cinc recuperaran els seus índexs precovid al llarg d'aquest 2023, segons preveu Funcas, que calcula que La Rioja i el País Bascos estan actualment a quatre dècimes del PIB d'abans de la pandèmia, la Comunitat Valenciana a 8 dècimes i la Comunitat de Madrid i Andalusia a 9 dècimes. De les set comunitats que s'han quedat endarrerides, Balears arrenca aquest 2023 a 4,8 punts percentuals (pp) del PIB que va generar abans de la pandèmia, Canàries a 4,7 pp, Catalunya a 2,3 pp, el Principat d'Astúries a 2,1 pp, Castella i Lleó a 1,7 pp i Extremadura a 1,3 pp, el mateix nivell a què es troba el conjunt de l'economia espanyola, segons Funcas.

El turisme explica el retard en la recuperació del PIB en el cas dels dos arxipèlags i també de Catalunya, doncs durant l'any passat l'arribada de turistes internacionals s'ha quedat per sota dels 80 milions de 2019. En el cas de les altres comunitats -Extremadura, Castella i Lleó, Cantàbria i Astúries- el pes més gran del consum en la seva economia alentirà la recuperació del PIB impedint que surtin aquest any del forat econòmic que va provocar la pandèmia.

Creixement per CCAA per a 2023

Respecte a les previsions per a 2023 de creixement del PIB per territoris, el turisme jugarà a favor d'aquelles comunitats que van tenir una forta caiguda del PIB i una recuperació més lenta l'any passat, encara que no prou per poder assolir els nivells precovid. Segons l'opinió de Torres aquest any es consolidarà l'arribada dels turistes internacionals, recuperant les xifres prepandèmia en l'arribada de visitants o fins i tot se superarà. En conjunt, el PIB nacional creixerà aquest 2023 un 1,3% segons les previsions que maneja Funcas amb els dos arxipèlags molt per sobre, doncs preveuen que l'Economia balear augmenti un 3,3% aquest any i la canària un 2,2%.

Unes altres quatre comunitats seran també per sobre de la mesura amb un creixement de l'1,4%, entre elles Catalunya que es beneficiarà del turisme. Junta a ella, creixeran a l'1,4% la Comunitat de Madrid, Navarra i País Basc, que juntament amb Catalunya, són entre les més ben posicionades per fer un bon aprofitament dels fons procedents de la Unió Europea, únic factor que sostindrà el PIB aquest any. Andalusia, EL PIB del qual creixerà aquest any un 1,3% i Galícia un 1,2% se situaran a la mitjana.

Per sota de l'1,3% del creixement de la mesura nacional es col·loquen nou comunitats. Així, el PIB augmentarà un 1% a Extremadura, la Comunitat Valenciana, Castella-La Mancha i Castella i Lleó; el 0,9% a Astúries, la Regió de Múrcia i Aragó i un 0,8% a Cantàbria i La Rioja. Des de Funcas apunten que en qualsevol cas, els seus pronòstics llancen un creixement als 17 territoris, la qual cosa permetrà continuar reduint l'atur.

Reducció de l'atur per CCAA

En concret, a l'informe presentat avui, Funcas preveu que la taxa d'atur per al conjunt d'Espanya es redueixi del 12,9% amb què ha tancat l'any passat al 12,3%, per tant 6 dècimes. L'informe presentat avui preveu que l'atur es reduirà en les 17 comunitats, amb més força a les Balears (es col·locarà en el 8,9%) on la taxa d'atur baixarà 2 punts percentuals, seguida de Galícia (10,3%), País Basc (7,9%), Navarra (8,9%), i les Canàries (6,9%) amb 7 dècimes de caiguda en l'atur.

Mig punt caurà la taxa d'atur al final del present any a Castella i Lleó (9,3%), la Comunitat Valenciana (12,7%) i Andalusia (18,5%); a Catalunya (9,3%) i Extremadura (16,9%) l'atur es reduirà un 0,4% i a La Rioja (9,2%), i Astúries (12,3%) baixarà un altre 0,3%. A un menor ritme, l'atur es reduirà dues dècimes a l'Aragó (9,2%), la Comunitat de Madrid (11%), Castella-La Mancha (14,1%) i la Regió de Múrcia (13,1%) i, finalment, Cantàbria baixés l'atur aquest any una dècima, fins a col·locar-la en el 9,3%.