05/11/2017

La Justícia belga deixa en llibertat Puigdemont i els consellers, amb mesures cautelars

La Justícia belga ha decidit aquesta nit deixar en llibertat el president Carles Puigdemont i els consellers Antoni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret, amb només mesures cautelars. Aquestes són l’obligació de restar a Bèlgica, i el compromís de comparèixer davant del jutjat quan se’ls demani. No s’hi ha inclòs cap mesura de compareixença periòdica ni tampoc cap prohibició de parlar als mitjans de comunicació.

Saint-Martin-le-Beau 2.0 i 2017
Editorial José Antich Editorial José Antich

08/11/2017

L’aturada de país convocada per les entitats sobiranistes i els denominats Comitès de Defensa de la República ha aconseguit tallar durant tot el dia la frontera franco-espanyola, a la Jonquera, i ha bloquejat els moviments de l’AVE a Barcelona, també a Girona. El viatge en el tren d’alta velocitat entre la capital catalana i Madrid no ha estat possible en gran part del dia, i tampoc la connexió amb França. Era el primer cop que una vaga a Catalunya era gestionada políticament pel govern espanyol, des de fa dècades, amb el control tant dels Mossos d’Esquadra com de la Policia Nacional, però no ha tingut en molts punts el control del territori.

Editorial José Antich Editorial José Antich

El clam per la llibertat dels presos polítics desborda Barcelona. Centenars de milers de persones han fet cas de la crida de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, que davant els fets excepcionals han volgut donar una resposta també excepcional aquest dissabte. Al capdavant, dues grans pancartes que deien “Llibertat presos polítics” i “Som República”.