Juan Mari Arzak és sens dubte un dels donostiarres més il·lustres. A la ciutat de Sant Sebastià, el cuiner basc hi té el seu famós restaurant, l’Arzak, que té tres estrelles Michelin (i que dirigeix amb la seva filla Elena). Un negoci que ara es veu enmig d’una polèmica absurda, tot per culpa de l’entitat ultraespanyolista ‘Hablamos español’, que aquest estiu ha engegat una campanya persecutòria contra els que utilitzen el català, l’èuscar o el gallec, en comptes del castellà. Pel que fa la campanya d’assenyalament contra l'ens municipal de turisme de Sant Sebastià i el mateix Arzak, el motiu es troba en aquest anunci del Pla Turístic de la ciutat, que posa en valor la llengua basca i sorteja un dinar per a dues persones al seu restaurant.

juan mari elena arzak

GTRES

L’objectiu de l’oficina de turisme de Sant Sebastià és clara: fer que els visitants de la ciutat coneguin l’euskera de forma divertida, fent broma per com n’és de complicat parlar-ho si ets de fora. Ho fan amb repte divertit, gravant la frase “Ni gai naiz, zuek ere izango al zinatekete?” (que en llengua basca vol dir literalment “Jo soc capaç, tu també ho series?”). Per qui ho aconsegueix, premi: el dinar a l’Arzak. Però a l’entitat ultraespanyolista li ha fet ben poca gràcia. Com se’ls acut promocionar una ciutat basca en èuscar i no en castellà?

hablamos español

@hablamosespanol_e

La campanya d’assenyalament és vergonyosa. Algun eixelebrat fins i tot proposa deixar d’anar al restaurant d’en Juan Mari Arzak. Només una dada: per dinar al restaurant del xef basc, no fa gaire hi havia una llista d’espera de 4 mesos. Si hi ha algú que es nega anar-hi només perquè hi parlen euskera, millor. La resta tindrà menys cua un cop feta la reserva.