Si sou amants del vi, segur que heu tastat la dotzena de denominacions d’origen que té Catalunya, sabeu de sobres què és i com s’elabora el blanc de noirs i coneixeu a la perfecció el calendari de la verema, però del que potser no heu sentit mai a parlar és del vi holandès; Perquè sí, a Holanda hi ha vinyes a més de camps de tulipes!

vinyes holandeses - Elisabet cortiles

Als afores de la ciutat de Maastricht, diversos cellers omplen de raïm els turons de Limburg, l’única regió del país que s’allunya del monòton paisatge pla, característic dels Països Baixos. De fet, sense la seva vessant, el vi holandès no existiria;  protegeixen les vinyes del vent i afavoreixen una temperatura més suau que la viscuda a la uniformitat de la plana. 

Holanda turons - elisabet cortiles

Coneguda com la regió de les tres fronteres -connecta Holanda amb Bèlgica i Alemanya-, Limburg pot resultar tota una experiència per als experts en vi. Els seus cellers, joves i sense cap mena de complexos, s’atreveix amb varietats híbrides que no deixaran el vostre paladar indiferent.

Un passeig per les vinyes

Les primeres vinyes de Maastricht es van plantar a l’època dels romans i són les més antigues del país, però això no vol dir que deixessin una gran herència. El cultiu de raïm als Països Baixos no supera les 500 hectàrees, i la majoria es troben a Limburg. Les seves vinyes comparteixen horitzó amb pastures de vaques i camps de blat que també s’aprofiten de la riquesa del seu sòl argilat.

Gairebé tots els cellers de Limburg ofereixen visites guiades, i és que el recorregut per les vinyes no està definit i els camins són de propietat privada. Una de les coses que més us sorprendrà si decidiu aventurar-vos pel poc conegut món vinícola holandès serà el cultiu de la vinya en sí, molt diferent al que estem acostumats. A Holanda, les vinyes es deixen créixer verticalment i poden superar el metre d’alçada. D’aquesta manera, tenen més superfície per captar els raigs de sol -no els sobra el bon temps precisament- i el raïm pot madurar en condicions. Una altra de les curiositats que podreu apreciar durant la vostra passejada és que deixen créixer la vegetació arreu de la vinya -i fins i tot planten flors a cada filera- per evitar l’excés d’aigua en el raïm -de pluja sí que els en sobra-.   

raïm holandès - elisabet cortiles

Si teniu la sort de visitar la regió de Limburg a l’octubre, us trobareu de ple amb la verema. Per molt experts que us semblin, la majoria de viticultors que hi veureu tenien altres professions fa tot just uns anys. Molts d’ells eren ramaders o gerents d’empresa a Maastricht que van beure en la vinya una oportunitat de negoci; I això es reflexa en el nombre de cellers apareguts els darrers anys: si al 1998 es podien comptar amb els dits d’una mà, avui són prop d’un centenar, la meitat dels quals estan ubicats al sud del país.  

Tast de vins

Un cop hagueu conegut les particularitats de la de vinya holandesa, per fi podreu tastar els seus vins més característics. Els viticultors holandesos cultiven varietats resistents i que s’adapten bé al fred, com el Pinot noir i el Pinot gris, la Müller-Thürgau, i la més particular, la gewürztraminer. Totes elles varietats d’origen germànic, suís i francès. El que més us trobareu durant el vostre tast seran vins blancs refrescants, ideals per acompanyar amb formatges i marisc, i algun vi negre sense grans pretensions.

viticultors holandesos maduració vi - elisabet cortiles

L’avantatge de no carregar amb una llarga tradició vitivinícola -diu la nostra guia-, és que els cellers es poden atrevir a mesclar varietats de vi sense cap mena de remordiment. Pretenen trobar una identitat pròpia amb noves fórmules i amb maduracions en barrica diferents a les establertes. No pretenen competir amb vins francesos, catalans o espanyols, per ara, es conformen en fer-se el seu; saben que el vi holandès és encara anecdòtic però se’n senten molt orgullosos.

M de maridatge a Maastricht

Maastricht és actualment una de les ciutats holandeses amb millor oferta gastronòmica. Els seus habitants són molt aficionats al bon menjar i la bona vida -a diferència dels seus compatriotes del nord- i la majoria dels seus restaurants compten amb vins limburguesos. 

Si voleu acabar el dia de manera rodona, us proposem sopar al restaurant Mes Amis, amb una àmplia vinoteca holandesa i un menú degustació molt ajustat que us permetrà fer un viatge per la gastronomia del país asseguts a la taula.

vins holandesos - elisabet cortiles

Salut! O com dirien en neerlandès: Gesondheid!

Alguns cellers interessants per visitar a Limburg:

Wijngaard De Apostelhoeve: http://www.apostelhoeve.nl/

Hoeve Nekum: http://www.hoevenekum.nl/

Domaine Backerbosch Cadier en Keer: https://www.domainebackerbosch.nl/

Wijngoed Thorn: https://wijngoed-thorn.nl/