Estàs pensant en fer un viatge a Suïssa? Aquí t'expliquem la informació bàsica que has de conèixer abans de començar el viatge i que t'ajudarà a estalviar en un dels països més cars d'Europa.

Quin és l'idioma oficial de Suïssa?

Els idiomes oficials de suïssa són l'alemany, el francès, l'italià i el romanx. Per això, el territori suís està dividit en quatre zones lingüístiques i en cadascuna d'elles hi ha una llengua principal. Veuràs que segons la ciutat que visitis sembla que hagis canviat de país. 

lenguas en suiza - wikipedia

Berna, la capital oblidada

Tot i que sovint tothom pensa que la capital de Suïssa és Ginebra o Zuric, la veritat és que Berna és la capital política del país i també és on troba el Parlament. 

Berna - Unsplash

És car viatjar a Suïssa?

Pel que fa a la moneda, Suïssa és l'únic país europeu que encara manté una moneda anomenada franc. Un franc suís (CHF) és equivalent a 0,91€ aproximadament. A gairebé tot arreu podreu pagar amb targeta, però penseu que si el vostre banc us cobra comissió, potser la millor opció és demanar canvi abans de marxar. 

Un franc suís (CHF) és equivalent a 0,91€ aproximadament

El nivell de vida suís és més elevat que el nostre i més enllà dels restaurants, fins i tot és car anar al supermercat. Per exemple, el preu mitjà d'una coca-cola és 3,5 CHF i el preu mitjà d'un menú en un restaurant de menjar ràpid (estil McDonald's) és de 14 CHF. 

Transport: Com moure's en cotxe per Suïssa

Tant si la teva opció és moure't en cotxe com si és en transport públic, aquí et donarem les claus per no pagar més del necessari. 

Si condueixes per Suïssa, veuràs que no hi ha peatges tal com els coneixem aquí, sinó què has de pagar un impost anual de peatges a través d'una vinyeta. Aquesta, que s'ha d'enganxar al parabrisa del cotxe, es pot comprar a les benzineres, els estancs o a la duana. Té un preu estàndard de 40 francs i és vàlida per tot l'any. 

vinyeta suissa

Hi ha algunes carreteres que no estan incloses en el preu d'aquesta vinyeta i s'han de pagar a part com per exemple els túnels de Grand-Saint-Bernard (5,8 km) i el Munt La Schera (3,5 km) que connecten Suïssa amb Itàlia. Una altra cosa que has de tenir en compte és el color dels senyals de l'autopista. A diferència de la resta d'Europa, el color verd de les senyals indica que són autopistes i el color blau que són carreteres secundàries.

Transport: On aparcar a Suïssa

A Suïssa aparcar gratis és possible, però per un temps limitat. Tot i això, no sempre és la millor opció. Depenent de l'estona que estiguis en una ciutat, potser et convindrà un tipus d'aparcament o un altre. Aquí t'expliquem quins tipus hi ha:

  • Els aparcaments públics o privats (tradicionals) que agafes tiquet a l'entrada i pagues a la sortida.
  • Zona blava: Habitualment són zones gratuïtes però de temps limitat. Has de demanar a l'oficina de turisme un disc horari i amb aquest has de marcar l'hora d'arribada. Aquest disc és gratuït i serveix per tot Suïssa.

    disc horari suissa - Mònica Escrivà
     
  • Zona blanca: Habitualment són de pagament i tenen una màquina perquè puguis pagar prèviament. Aquestes tenen un màxim d'hores al dia i a la nit solen ser gratuïtes.
  • Zones blanques però amb un senyal blau: Aquestes tenen la línia del terra blanca però no hi ha parquímetre i tenen un senyal blau. Això vol dir que funcionen com la zona blava i que per tant són gratuïtes per un temps limitat. 

Transport: Com moure's en transport públic

Si per contra la teva opció és moure't amb transport públic, has de saber que en algunes ciutats com Ginebra, Basilea o Berna el transport públic és gratuït per tothom qui s'allotgi en un hotel, hostal o càmping.

 tramvia - unsplash

Quan arribis al teu allotjament et facilitaran una targeta individual i intransferible per poder viatjar tant en bus, tramvia o vaixell durant la teva estada a la ciutat.