La ciutat del Tajo, dels fados i dels vells tramvies grocs. La ciutat amb més rajoles del món i amb el futbol corrent per les seves venes. La ciutat d'on salpaven a la recerca de nous mons els grans descobridors del segle XVI. Lisboa sap superar les seves esplendors i les seves malenconies i es presenta davant del visitant amb el mateix enorme atractiu de sempre, amb aquest Atlàntic lluminós, amb aquest aspecte senyorial i adormit, amb aquesta irresistible deixadesa.

La capital de Portugal no passa de moda, al revés, la seva popularitat no para de créixer. Té alguna cosa. Seran les seves costes i els seus ascensors de ferro, els seus bars de sostres alts, la seva gastronomia o el seu passat literari: aquí hi ha la llibreria més antiga del món i per aquí es va passejar la desesperació de Pessoa. No se sap gaire bé què és, però aquesta ciutat agrada, i molt. Vegem com gaudir-ne durant quatre dies.

☀️ Sis maneres fabuloses de sobreviure a la calor a Sevilla

🏰 Deu llocs poc coneguts per quan tornis a Londres

Dia 1: Baixa, Chiado i Bairro Alto

En passejar pel centre de la ciutat, toparàs amb l'elevador de Santa Justa i la seva imponent estructura gòtica de 45 metres. De l'estació superior s'arriba de seguida a Chiado, el nucli comercial i teatral de Lisboa. La llibreria Bertrand va obrir aquí les portes el 1732 i és la llibreria en funcionament més antiga del món. En la Praça Luís de Camões, els locals es reuneixen al costat de les estàtues dels grans escriptors portuguesos.

Una mica més enllà hi ha Bairro Alto, ple de bars, places encantadores i botigues alternatives. Des d'aquí pot baixar passejant cap a la Rua Nova do Carvalho, al barri de Cais do Sodré, anomenat el Barri Roig de Lisboa, ja que era un escandalós lloc freqüentat per mariners i prostitutes. És un lloc ideal per menjar. El Mercat de Ribeira, o Time Out Market, és el millor exemple de la bona taula a l'aire lliure amb el millor de Lisboa.

Dia 2: Belém

Quan arribis a Belém, el Monestir dels Jerònims, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, t'impressionarà amb els seus bonics i frescos claustres i les seves escalinates de pedra. Molt a prop, a la vora del riu, hi ha un altre lloc inoblidable: la Torre de Belém, una fortificació del segle XVI tan estreta per dins que opera un sistema de semàfors perquè els visitants pugin i baixin alternativament. Des de la terrassa, hi ha una bonica vista del Pont 25 d'abril.

Dia 3: Alfama

Cal caminar per conèixer bé els atractius de l'Alfama. Com la Feira da Ladra, que ofereix antiguitats, ceràmiques i rajoles portugueses. O el Panteó Nacional, reconeixible per la seva cúpula blanca i deliciosa pels patrons simètrics del terra. El Castell de San Jorge és una altra visita obligada, igual com la Catedral de Lisboa, l'església més famosa de Lisboa, que data del segle XII i que ha resistit desastres naturals i el gran terratrèmol de 1755.

Anomenada la ciutat dels set turons, Lisboa té una sèrie de miradouros, i molts són en aquest barri. El Miradouro das Portas do Sol és el més popular pel seu mar vermell de sostres de terracota. El Mirador de Santa Luzia també és formidable. Per acabar el dia, qualsevol casa del fado és una meravellosa alternativa culinària.

Alfama / Unplash
Alfama / Unplash

Dia 4: Sintra

Arribar a aquest lloc de conte de fades, jardins mítics i vistes a l'Atlàntic és molt fàcil, ja que el bitllet de tren costa només 5 euros anada i tornada des de l'estació de Rossio. Una vegada aquí, no et perdis la Quinta da Regaleira, Patrimoni de la Humanitat, amb el seu icònic pou dels desitjos. I dalt del turó, l'increïble Parc i Palau Nacional de Pena. La seva arquitectura del segle XIX és un encanteri de terrasses pintades, gàrgoles i talles de pedra. I no te'n vagis de Sintra sense provar les famoses Queijadas a Casa Piriquita.