Oviedo, capital del Principat d'Astúries, és una de les ciutats més elegants d'Espanya i una meravellosa escapada de cap de setmana. Amb una mida perfecta per recórrer-la a peu, és acollidora, amable, i presumida, com feta per a un estil de vida tranquil i senzill. "És una ciutat com si no existís", va dir d'ella Woody Allen.

I així, tranquil·lament, es recorre el centre històric atapeït de palaus, es descobreixen alguna del seu més de cent escultures i s'admira la catedral gòtica que presideix la ciutat. I quan premen la fam o la set, la gastronomia d'Oviedo és abundant i està assortida d'aspectes culinaris gairebé mítics com el cachopo, els carbayones i, per descomptat, la sidra.

Encara que un dia es pot conèixer la ciutat, és una bona idea quedar-se a dormir per gaudir del bon ambient del vespre als bars i visitar l'endemà les dues impressionants joies del preromànic que hi ha als afores de la ciutat, San Miguel de Lillo i Santa María del Naranco.

🚢 Com desembarcar a Normandia en deu passos

3️⃣ Els millors tres dies a Praga

Nucli antic, Catedral d'Oviedo i Bulevard de la Sidra

Val molt la pena visitar el Mercat del Fontán per conèixer els productes de la gastronomia local, que inclouen peixos i mariscos, carns, mongetes i molts formatges. Al seu costat, la Plaça de Daoiz i Velarde és una maca i acolorida glorieta amb botigues i terrasses.

El nucli antic, o l'"Oviedo antic" com se li diu a la ciutat, té un sabor vuitcentista inigualable. És una obra mestra compacta de petits carrers vorejats per cases adornades amb bonics balcons i curulla de cafès i restaurants. En realitat, és la ciutat medieval que era dins de la muralla.

A Oviedo hi ha dues visites ineludibles. La primera és la Catedral, que s'alça orgullosa al caire del nucli antic. Especialment a la nit, quan la plaça és buida, és molt bonica. La segona és la Basílica de San Juan el Real, una veritable obra d'art, tant per dins com per fora.

Al Carrer Gascona se la coneix com el Bulevard de la Sidra. A Oviedo i a tot Astúries, la sidra és una experiència cultural: s'aboca des de bastant a dalt perquè airegi i només una petita quantitat alhora. El cambrer vigilarà el teu vas i vindrà per omplir-lo.

El Camp de San Francisco és un parc de mida mitjana i molt ben cuidat que es troba en el centre d'Oviedo i que inclou un estany amb ànecs paons en llibertat. Si fas atenció, podràs divisar l'estàtua de Mafalda asseguda en un dels bancs.

Santa María del Naranco / Pixabay
Santa María del Naranco / Pixabay

Santa María del Naranco i San Miguel de Lillo

A uns 3 quilòmetres del centre d'Oviedo, sobre el pendent sud de la muntanya Naranco, es troben les esglésies preromàniques de Santa María del Naranco i San Miguel de Lillo, precursores de l'estil romànic que s'imposaria dos segles després.

Santa María del Naranco és el temple més emblemàtic d'Astúries. Va ser construïda l'any 842 i inclou una sèrie d'innovacions arquitectòniques, com les voltes de canó, els arcs i els contraforts.

A 300 metres està l'Església de San Miguel de Lillo, parcialment destruïda al segle XI. Esvelta i bonica, la seva altura és el triple de l'amplada de les seves naus i va ser construïda mitjançant voltes de mig canó.