A menys d'una hora de Milà i Gènova, Torí està perfectament connectada amb les principals ciutats italianes i malgrat que no compta amb un nom important com a destinació turística, val molt la pena apropar-se i conèixer la ciutat. A continuació veurem algunes de les raons que ho justifiquen.

🏰 Deu llocs poc coneguts per quan tornis a Londres

☀️ Sis maneres fabuloses de sobreviure a la calor a Sevilla

Residències reals

Torí és una ciutat real i per conèixer la seva història gens millor que visitar els seus palaus de poder i els seus palaus. Els Museus Reals, el Palau Carignano, el Palau Madama i la Villa della Regina, dins del perímetre de la ciutat, són només alguns dels llocs que es recomanen visitar.

Museu Egipci

Fundat el 1824, el Museu Egipci de Torí és el més antic del món i segon en col·leccions després del de el Caire. Reoberta el 2015 després de tres anys de restauració, exhibeix més de tres mil objectes preciosos que daten de l'època dels faraons i en guarda uns altres 26 mil als seus magatzems, un paradís per als investigadors. Entre les obres més valuoses es troben la tomba intacta de Kha i Merit, nombrosos papirs i les estàtues de les deesses Isis i Sekhmet.

Museu del cinema

Parada ineludible per a un viatge a Torí. Es troba dins de la Mola Antonelliana, símbol arquitectònic de la ciutat que, gràcies a l'ascensor panoràmic i a la seva cabina de vidre transparent, permet en tan sols 59 segons pujar per observar la ciutat, el riu Po i l'amfiteatre dels Alps circumdants, amb una vista de 360 graus. Amb 167 metres d'altura, la Mola era de fet l'edifici més alt d'Europa quan es va acabar el 1889.

El Museu del Cinema ofereix fotos, vídeos i pel·lícules, cartells i cartelleres, equips de cinema, caixes òptiques, esbossos, vestuari i decorats per a un viatge al descobriment del setè art.

Galeria d'art Agnelli

D'una banda, una veritable destinació, per l'encant del lloc i les majestuoses obres; amb l'altre pretext, perquè si realment vols conèixer Torí, has de visitar el Lingotto, el visionari edifici que l'allotja, dissenyat per Giovanni Agnelli el 1915. A la Pinacoteca Agnelli es van produir desenes de models d'automòbils, des del Topolino des dels anys 30 fins al Lancia Delta del 79.

El circuit ovalat, històrica pista de proves dels cotxes de la fàbrica, continua sent accessible al terrat. L'atípica exposició 'taüt' de la Pinacoteca, dissenyada per Renzo Piano i ubicada dins d'una estructura suspesa al sostre del Lingotto, exhibeix les obres mestres de la col·lecció familiar. Balla, Canaletto, Manet, Matisse, Modigliani, Picasso, Renoir, són només alguns dels noms de la col·lecció permanent, flanquejada per exposicions temporals i esdeveniments.

Pinacoteca Agnelli : Unsplash
Pinacoteca Agnelli / Unsplash

Museu Nacional de l'Automòbil

Si el Lingotto i la història del vincle entre Torí i els motors t'han seduït, un lloc que segurament no voldràs passar per alt és el Museu Nacional de l'Automòbil. Exhibeix gairebé 200 cotxes originals de 80 marques diferents: des dels primers cotxes de vapor fins als més recents, així com cartells, pel·lícules, música relacionada amb el món de l'automòbil.

Beu-te el bicerin

El bicerin és una institució a Torí i no pots anar-te'n sense haver-ho provat en un dels seus cafès històrics. Per provar aquesta beguda càlida i reconfortant feta de cafè, xocolata calenta fosa i crema de llet en la seva versió original, la citació és en l'històric Caffè Confetteria Al Bicerin, un lloc històric fundat el 1793. Un descans a les seves taules de marbre, culleres de plata i una gentil discreció et faran entendre l'esperit d'aquesta ciutat més que mil paraules.

Menja en el piuli

Són llocs que ocupen molt espai a la ciutat i en la cultura de Torí: la bona cuina piemontesa és rica i suculenta i es pot gaudir en els piuli, llocs tradicionals on es gasta poc sense sacrificar el gust. L'ambient és agradable, sobri i familiar. Cantine Vittoria, a la plaça homònima en el número 31 és un dels diversos llocs que pots provar.

Apericena

L'apericena és una veritable institució de la qual els torinesos ostenten la paternitat, vinculant el naixement d'aquesta tradició a la del vermut, inventat per Antonio Benedetto Carpano el 1786 gràcies a l'addició de trenta espècies al vi. No hi ha millor manera d'acabar el dia que assaborint un dels excel·lents vins del Piemont, acompanyant-lo amb plats freds i calents en un cafè històric, un lloc de moda o un antic celler.