El kimchi és un plat que s'ha introduït recentment a Catalunya, però que té una llarguíssima tradició a Corea, país d'on prové. Diuen que té 1.500 anys d'història i fins i tot ha estat inclòs al Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. A Corea es consumeixen grans quantitats de kimchi. El prenen sol, com a aperitiu, o com a acompanyament del menjar, però també és un ingredient essencial en alguns plats de cuina coreana. No tothom, a Catalunya, podrà apreciar-lo degudament: el kimchi és extremadament picant, i qui no hi estigui acostumat, tindrà problemes per empassar-se'l.

Col xinesa

El kimchi habitualment s'elabora amb una verdura que aquí se sol anomenar "col xinesa" (encara que hi ha qui la designa com "bledes xineses"). Però també es pot fer amb naps, amb raves, o barrejar la col amb d'altres verdures (o fins i tot amb castanyes). De fet, a Corea es preparen moltíssimes varietats de kimchi, que no han arribat a Occident. El sistema d'elaboració és bastant simple i es basa a deixar fermentar la col en un líquid amb una barreja d'espècies: all, bochugaru (picant coreà), gingebre, salsa de peix... Cada família coreana té la seva variant de kimchi. S'ha de deixar fermentar de 2 dies a una setmana: com més temps passa fermentant, el seu gust és més intens. És un procés una mica complex; per això, tot i que es pot fer artesanalment, el més fàcil és comprar-lo elaborat: és freqüent trobar-lo en llauna, però l'ideal és comprar-lo fresc a alguna botiga de productes orientals.

El kimchi cuinat

El kimchi és un ingredient bàsic a la cuina coreana: és freqüent, per exemple, trobar-se'l a les sopes, als arrossos, als estofats, als fideus, a les empanadilles... Els coreans mengen kimchi a totes hores: el poden servir per esmorzar i prendre'n abans d'anar a dormir (tenen fama de menjar a totes hores). A més a més, molts plats precuinats, com els noodles coreans, tenen sabor a kimchi. Hi ha qui ha adaptat el kimchi a la gastronomia mediterrània, i fins i tot es fan paelles de kimchi.

Propietats medicinals

Els coreans usen el kimchi per obrir la gana, però diuen també que és un producte molt sa i molt digestiu. Els nutricionistes asseguren que aquest producte conté moltes vitamines. Se li atribueixen propietats antioxidants i també es diu que és bo contra l'excés de colesterol. Alguns fins i tot afirmen haver-li trobat propietats anticancerígenes. Això sí, perquè el kimchi tingui totes les seves propietats medicinals ha d'estar en ple procés de fermentació. No ens servirà, doncs, el kimchi enllaunat, el més fàcil de trobar.