Ha aparegut, en castellà, Café obsesión, d'Anette Moldvaer (H. Blume ed.), un llibre regal destinat a aquells per als que el cafè és molt més que un simple reconstituent matinal. Un llibre centrat en els matisos, que explica des de les varietats de cafè, fins a  les diferents possibilitats de preparar-lo. Una obra exhaustiva i molt didàctica, amb múltiples il·lustracions, gràfics i mapes que ens ajuden a penetrar en el complex món d'aquest delicat fruit. L'autora fa una veritable apologia d'aquesta beguda, tot assegurant que "preparar una tassa de cafè realment bona és un dels luxes més assequibles que ens podem permetre".

Abans de prendre'l

Café obsesión ens explica els orígens del cafè, les diferències entre les quatre espècies i les múltiples varietats. Ens ensenya, de forma molt pràctica, com triar un cafè: com identificar el grau de torrefacció, el seu origen, el seu gust... També informa sobre com el podem conservar perquè no perdi les seves qualitats, i com l'hem de moldre per garantir que el nostre cafè s'adapti a la cafetera de que disposem. Una bona part del llibre està consagrat a les diferents regions productores del món, de tal forma que ens ajuda a saber les característiques de cada cafè i a triar millor el que volem. I fins i tot consagra una dotzena de pàgines als diferents tipus de cafeteres i als problemes i avantatges de cadascun d'elles.

Regal final

Per a la majoria dels lectors, allò que els resultarà més interessant són les 75 darreres pàgines, on es presenten de forma clara i detallada diferents receptes de cafè, des del més reglamentari capuccino fins a alternatives molt més originals com el senegalès cafè Touba (amb pebre i espècies), el cafè escandinau (amb ou), l'indonesi Kopi Jahe (amb gingebre, canyella, clau i sucre de palma), el Vanilla Warmer (amb vainilla), o el Yuanyang de Hong Kong (amb te negre)... També s'inclouen alguns postres basats en el cafè, com el Affogato d'ametlles (amb gelat, canyella, llet d'ametlles i ametlles). I fins i tot se'ns dona la recepta d'algunes varietats que, a primer cop de vista, no semblen excessivament fascinants, com I'm Your Huckleberry, un cafè típic d'Idaho que es prepara amb pomes, amb almíbar i amb saboritzant de pomes i de nabius; o el Expreso Cola Float, que com el seu nom indica és una barreja d'un cafè amb un dels típics refresc de sarsaparrella, i amb un gelat de soja de propina. L'apartat final d'aquest capítol està consagrat a les múltiples receptes que combinen el cafè amb les begudes alcohòliques. Les varietats són àmplies: amb rom, amb menta, amb whisky, amb Drambuie, amb Kahlua, amb Calvados, amb conyac, amb vermut, amb Grand Manier, amb Chartreuse, amb Amaretto, amb tequila... Mil i una forma de degustar un bon cafè.

Més complicat del que sembla

A través d'aquest llibre podem assabentar-nos de que caldria canviar periòdicament les freses dels molinets de cafè, o de que els paquets de bon cafè duen una vàlvula de sentit únic per garantir que l'oxigen no entri al paquet quan es treu el cafè. Preparar un bon cafè necessita posar cura a molts detalls: l'autora dedica dues pàgines a ensenyar com s'ha d'escalfar la llet al vapor de la cafetera. I fins i tot hi ha consells pels que volen el màxim perfeccionisme i opten per torrar-se el cafè a casa. Hi ha un consell que probablement molts addictes al cafè agraran: s'indica que prendre cafè cada dia a la mateixa hora desensibilitza cap als efectes de la cafeïna, i per tant es recomana, als que vulguin prendre cafè per no dormir, modificar els seus horaris de consum periòdicament.

Més que un esmorzar

Aquest llibre sens dubte interessarà a aquells que tenen una afició desmesurada pel cafè. Els que no en tenen prou amb prendre qualsevol beuratge calent amb una magdalena per posar-se en marxa al matí. Aquest és un llibre per a connaisseurs, per a aquells que, abans de comprar un cafè, s'ho miren, comparen, trien... Aquests, i no els simples necessitats de cafeïna, són els que podran disfrutar d'un llibre pensat, justament, per a la seva obsessió. Un llibre fet a la seva mida.