Les escoles catalanes tanquen les seves portes per la crisi del coronavirus. Una decisió que van prendre dimecres a Madrid i La Rioja i que ara s’estén igualment al País Basc, les Canàries, Múrcia, Navarra, Aragó i Galícia. Els governs de totes aquestes comunitats autònomes ho han explicat als ciutadans per tots els canals que tenen a l’abast. També a través de les xarxes socials, cadascú amb la seva llengua. Els gallecs en gallec, evidentment. I la plataforma unionista Hablamos español no ha trigat en engegar una campanya per denunciar-ho.

Alberto Nuñez Feijoo EFE

EFE

La Xunta de Galícia tuiteja en gallec les recomanacions i les mesures per lluitar contra el COVID-19. Més enllà de la suspensió de les classes hi ha la clausura de centres socials, limitar el nombre de gent que entra en espais tancats i els protocols que han de seguir els funcionaris. Però els d’Hablamos español no ho entenen. O més aviat, no volen entendre-ho, i acusen el govern d’Alberto Núñez Feijóo de tenir “alergia al español”.

Assenyalaments contra el govern gallec que fa una setmana que duren, des que va créixer l’alarma pel virus de Wuhan. I això que la Xunta de Galícia és en mans del PP, poc sospitós d’anti-espanyol:

alberto nuñez feijoo efe

EFE

No és la primera vegada que l’unionisme intenta generar controvèrsia per la llengua en plena crisi del coronavirus. Fa només un parell de dies, l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú es va veure immers en una altra polèmica per l’idioma. Després de comunicar als veïns les mesures que cal prendre per prevenir el coronavirus, una dona els va demanar “¿Y para la gente que no habla catalán?”. La resposta, evident: “Pels que no parlen català és exactament igual”. Pels que no parlen gallec, segurament també.