Xavier Bonastre no amaga les seves conviccions pel que fa a defensar el català en situacions en què la seva pervivència queda en entredit. El mític periodista dels Esports de TV3 fa gala d'una voluntat de fer ús de la llengua sempre que és possible i en més d'una ocasió ha deixat constància a través de les xarxes socials de situacions amb què, malauradament, s'ha trobat. La pretensió encertada de fer latent la realitat del maltractament que un idioma pot viure dins de la seva pròpia terra.

Serveix d'exemple clar el que va viure el passat 2022 al càmping quan feia la seva comanda a una cambrera del bar. "Quan acabo em diu que no m’ha entès gens. Li torno a dir en català, òbviament, més a poc a poc i amb gestos. Em diu que m’ha entès, però prefereix cridar una companya catalana", expressava.

En cap cas era aquest un incident aïllat. I és que, com ja s'ha constatat en més d'una ocasió, el català perilla. Per a mostra, la darrera topada que el comunicador ha tingut quan li trucaven per, suposadament, fer-li una enquesta telefònica. "Truquen de l’Institut d’estudis sociològics. Em volen fer una enquesta de temes d’actualitat. Durarà 10 minuts. Parla en castellà. Li dic, en català, que si me la fa en català, endavant", començava a exposar a través d'una piulada al seu compte de la plataforma X. Fins aquí tot estaria bé, però la rèplica de la interlocutora ja avançava que aquesta conversa no seria l'excepció. "Em respon: 'Tendrá que ser en español; no nos permiten hacerla en otro idioma'".

Bonastre, contundent, no va dubtar a respondre sense deixar de banda els valors de què s'enorgulleix. "Li dic que em sap greu, però que aleshores no podrà ser l’enquesta. Es resigna i ens acomiadem". Tot destacant que "cap problema, cap mala paraula. Ella ha entès tota la conversa", però amb la consideració que "hauria tingut dificultats si haguéssim fet l'enquesta". Una manera elegant de fer palès que aquestes circumstàncies es donen i no són una invenció.

El final d'un fil del renovat Twitter en què aprofita per esmentar, com també acostuma a fer en aquests casos, al perfil del col·lectiu 'Mantinc el català', que aplaudia la seva reacció emfatitzant que "tenim tot el dret a demanar que ens parlin català".

Més enllà d'aquesta resposta, molts internautes han celebrat també la seva actitud asseverant que haurien fet el mateix i plantegen "per què no la podien fer en català, seria interessant saber el motiu". Molts altres han compartit experiències similars, i ha estat una usuària que ha explicat que, quan li va passar, el telefonista en qüestió li va comunicar que també "la empresa li obligava a que ell parlés en castellà"

"No sé com aguantes tant. Jo al minut 1, penjo", planteja un altre tuitaire. Però, ja se sobreentén que en Xavi no fa res des de la mesquinesa ni la buidor. Amb l'educació precisa per demostrar com, per enèsima vegada, mantenir la llengua pot convertir-se en una cursa de fons.