Xavier Bonastre és, a banda d'un dels presentadors més carismàtics i estimats de casa nostra, un ferm defensor de la seva llengua, la que ha parlat i sentit tota la vida, el català que ha emprat en el seu dia a dia i davant dels espectadors de TV3 des de fa temps, des de les èpoques que duia un carismàtic bigoti. Ara ja fa temps que se l'ha afaitat, però el que continua tenint és una ferma voluntat de defensar la seva llengua vagi on vagi. El periodista esportiu, ja fa uns mesos, va denunciar una trucada roí que va rebre a casa, una d'aquelles tan desagradables, de vegades, en hores intempestives, i algunes vegades, també, fent gala d'una catalanofòbia palmària. Si ahir informàvem del que li havia passat al Ramon Peris-March, l'actor que donava vida al 'Petri' del Club Super 3, temps enrera va ser Bonastre qui es va topar amb un d'aquests tolerants. I s'ha de ser molt miserable per engegar algú tan bona gent com el Xavi. El van trucar per "Actualitzar la factura de la llum". I en rebre la trucada, com fa sempre que despenja, va respondre en català. El/la seu/a interlocutor/a li digué que parli “en español, tengo familia ahí pero no entiendo el catalán”. En sentir-ho, Bonastre li va dir un “malament”, i li preguntà, en català: “I d’on truca?”. Quina va ser la resposta que va rebre? “¿Encima vacilando? Cuando te suban la luz ya hablarás en español. I després va penjar. Com ell resumia amb un hashtag, "#moltmaco.

bonastre2
Xavier Bonastre / @xbonastre

Per molt que es topi amb persones com aquestes, el bon d'en Bonastre continuarà responent, només faltaria, en la seva llengua. I a qui no li agradi, sobretot, si és un catalanòfob, que s'hi posi fulles. Qui, en canvi, tingui voluntat d'aprendre una llengua o de respectar que la llengua d'en Xavi sigui el català, rep una agradable menció per part del periodista, que sovint exposa a les xarxes socials situacions d'aquest tipus relacionades amb el català. Com ha tornat a fer al càmping on s'hi està passant uns dies de descans.

xavier bonastre ig
Xavier Bonastre / @xbonastre

Explica el periodista que "Parlo en català a la noia que atén a la barra. M’escolta amb atenció amb un gran somriure. Quan acabo em diu que no m’ha entès gens. Li torno a dir en català, òbviament, més a poc a poc i amb gestos. Em diu que m’ha entès, però prefereix cridar una companya catalana que m'entendrà millor". Com ell afegeix, "mantinc el català":

En Bonastre, apassionat de córrer i que ha fet desenes de maratons, sap que el camí per mantenir la llengua és de llarg recorregut i que de vegades et topes amb inoportunes pedres, però ell no defalleix, com no ho fa mai quan es posa a córrer, i quan tingui ocasió, en el seu cas, sempre, aprofita per expressar-se en català davant dels seus interlocutors, que, com li ha passat al càmping, de vegades reaccionen de manera que a ell l'emocionen.