Amb permís de Leo Messi, Xavi Hernández ha estat el millor jugador que ha vestit la samarreta del Barça. Veure jugar el migcampista de Terrassa era una delícia pels ulls. Però la màgia de l'excapità blaugrana no es quedava damunt la gespa. Sentir-lo parlar és escoltar lliçons de vida constants. Uns raonaments d'algú que té el cap molt ben moblat, que té el sentit comú que només tenen els escollits i que demostra una humanitat pròpia dels més grans. Xavi és dels que quan parla, l'escoltes. Quan diu alguna cosa, el mínim que has de fer, és reflexionar. I sovint, emocionar-te. I una nova mostra d'això la trobem a l'excel·lent entrevista (una més) que va fer Eloi Vila Al Cotxe! a un Xavi acabat d'aterrar de Doha.

xavi hernandez cotxe2

TV3

"Ens mira molta gent, sobretot gent jove, nens, i no és la imatge que hem de donar. Amb tot allò no vam seguir els valors". Eren les sinceres reflexions sobre els diferents clàssics passats de voltes que es van viure contra el Madrid de Mourinho. I és que l'exjugador del Barça, a banda de parlar abastament de la vessant esportiva, va regalar moments impagables quan va parlar dels sentiments que van més enllà d'una pilota. La mort de Tito Vilanova, la malaltia d'Abidal o l'exemple que ha de donar un jugador quan és a l'elit. I ell més que ningú sap de què parla.

xavi hernandez

TV3

Perquè Vila li va recordar l'adoració que li tenia un petit aficionat blaugrana que tenia Xavi com al seu ídol. El Miquel, un nen malalt de càncer "que després d'escoltar la seva història per la ràdio, et plantes a l'hospital i li regales una samarreta". I el cervell del Barça va parlar amb el cor: "Es va morir, per desgràcia. Allò, ara que tinc fills, d'alguna manera penses: 'Com pot ser això? La vida... No hi ha dret, no hi ha justícia. Una família maquíssima, patint molts anys a l'hospital... Per què passa això?'", es lamenta mentre el presentador recorda que la família del nen el va voler enterrar precisament amb la samarreta del seu ídol. Un relat colpidor.

xavi hernandez samarreta

TV3

Igual d'emotiu va ser el record del Dabo, un noi senegalès que va marxar del seu país en una pastera, "evidentment per supervivència", diu Vila. "Però la il·lusió, el lloc on decideix anar, sí que eres tu, perquè et volia conèixer". Cosa que finalment va passar quan Albert Om i el programa Islàndia de RAC1 ho van fer possible l'any passat. Veure Xavi emocionat llavors a casa seva i ara al cotxe, desarmava. Per no parlar de la cara del jove que no es creia estar abraçant el jugador del Barça: "Com estàs? Benvingut a casa, eh?" li deia Hernández a un Dabo al que li faltaven les paraules. "Veure una persona que ha patit tant, i que s'emociona veient-me... Doncs escolta, a mi em sortia de dir-li: 'Vine cap a casa'", reconeix un Xavi que llavors recorda el consell d'un geni amb majúscules, Johan Cruyff: "Ell deia: 'si tens l'oportunitat d'ajudar algú, ho has de fer". Pots veure el moment clicant damunt la foto (a partir del minut 16'31"):

xavi hernandez noi senegales

TV3

Xavi va ser rebut Al cotxe! com la resta de convidats, com sempre, amb una cançó del seu cantant preferit. En aquest cas, Better days de Bruce Springsteen. Però el Boss va demostrar ser ell.