Dels tres debats electorals pel 14-F, a La 1, TV3 i La Sexta, la llengua ha estat protagonista a tots. No per debatre sobre la immersió sinó per l'ús que en feien i com ho gestionava el moderador. Xabier Fortes, el de TVE, no s'ha pres bé que al debat de La Sexta amb Ana Pastor tots els candidats debatessin en castellà quan ell va exigir-ho a La 1 sense èxit. Serà precisament perquè ell ho va demanar, renyant-los en començar. El mal perdre de Fortes en un tuit:

xabier fortes, TVE

Xabier Fortes al debat de TVE

Fortes no ha acceptat que els candidats debatin en la llengua que vulguin quan vulguin. Vicent Sanchis no va tenir problema que a TV3 uns candidats utilitzessin el castellà. Fortes insulta els indepes que van utilitzar el català a TVE: "Ay Coitadiños", en gallec aquesta expressió vol dir pobrets, una persona o animal que fa molta pena. Condescendència i menyspreu contra tres polítics per fer servir la seva llengua materna a la TV pública. Fortes no ha entès res

PereAragones

LauraBorras

LaiaEstrada

Aragonès, Borràs i Estrada a La Sexta

Fortes, bilingüe gallec, veurà que els que no entenen el gallec recorren a la traducció, com amb el seu tuit. Exactament el mateix que es va fer a TVE amb la traducció simultània. El que li dol és que el seu debat va fer la pitjor audiència, es va ensorrar a un pèssim 0,8% a Espanya.

-DEBAT A TV3             601 mil espectadors, 26%

-DEBAT A LA SEXTA   430 mil espectadors   19,5%

-DEBAT A TVE              221  mil espectadors 9,8% (A Espanya es va emetre pel Canal 24h i va fer 0.8% de share)

Xabier Fortes hauria de preocupar-se no de l'idioma català sinó de fer un programa que arribi a l'1% de l'interès dels espectadors. No hi va arribar. Ay, coitadiño.