El dia més maco de l'any ha tret el cap quan els cels no albiraven una jornada molt assolellada. Però Sant Jordi és molt Sant Jordi i a partir del migdia els núvols han anat deixant pas a un sol de justícia que il·luminava les parades de roses i de llibres que hi ha per tot Catalunya. El centre neuràlgic d'aquesta diada inigualable ha estat com cada any el Passeig de Gràcia de Barcelona. Milers de persones amb flors i llibres a cada mà es barrejaven amb els diferents autors que quan acabi el dia tindran mal de canell de tant signar.

ambient estand el nacional sant jordi 2019 sergi alcazar (6)

ElNacional.cat

I al número 76 de l'emblemàtic passeig, l'estand d'ElNacional, per on des de primera hora del matí i fins al vespre van desfilant els principals protagonistes del panorama català. Entre polític i polític, la carpa d'aquest mitjà s'ha tenyit de color blau per rebre els diferents vips  i celebrities del país que xerraven per En Blau mentre els curiosos s'aplegaven al seu davant i es feien fotografies. El món de la comunicació ha estat predominant en un estand on s'han assegut Josep Cuní, Xavier Bonastre, Pilar Eyre, Marc Giró, Toni Albà i el Mag Lari.

cuni sant jordi

ElNacional.cat

El primer en obrir el foc blau ha estat el periodista de Tiana, que des del passat mes de setembre torna a estar al capdavant d'un programa de llarga durada, ara a la ràdio. Aquí amb Josep Cuní, a SER Catalunya, cada dia de dilluns a divendres de 7 a 12 del matí, al 103.5 del dial per Barcelona, un espai que mica en mica va fent-se un lloc en la graella radiofònica catalana amb la difícil competència de pesos pesants com Jordi Basté o Mònica Terribas. Un programa que el fa recórrer cada matí el tram del Passeig de Gràcia que després ha visitat convidat per ElNacional: "Ens trobem cada dia les mateixes persones a quarts de sis del matí. Depenent d'on me'ls trobi sé si faig tard o vaig bé de temps. Són el meu rellotge". El rellotge de Cuní torna a activar-se ben d'hora, torna a dormir poc.

Debat electoral TVE EFE

Efe

I més aquesta nit, després que ahir va anar a dormir tard veient el debat dels candidats a TVE: "el sistema era d'una rigidesa insuportable. Aquí no estan acostumats a fer els debats polítics que es fan als mitjans de comunicació, per exemple, nordamericans". De   debats en parlarà, sense anar més lluny, demà al matí, quan entrevisti el moderador del debat d'aquest vespre a Antena 3, Vicente Vallés.

cuni sant jordi2

ElNacional.cat

Cuní en més bona forma que mai, ha parlat de la campanya i d'ell mateix: "Van apareixent els nous invents que suposadament es carregarien la ràdio, i la ràdio està més viva que mai. Ara, la ràdio ha guanyat amb naturalitat i espontaneïtat, però darrerament es pot confondre amb la frivolitat. Està molt empeltada de la televisió per bé i per malament, amb tendència a buscar l'espectacle". Una televisió a la que no tanca la porta: "Ara estic centrat a fer una cosa, ja no vull fer-ne dues alhora. Però tinc moltes portes per obrir, i espero que se m'obrin. No em sento condicionat ni limitat amb res".

bonastre celia forment

Cèlia Forment

Qui també ha fet miques qualsevol intent de posar-li límits per part del destí ha estat Xavier Bonastre. L'emblemàtic i estimat periodista esportiu de TV3 des de fa molts anys ha passat per una experiència complicada de la que ha sortit vencedor, a ell que li agrada tant creuar la línia d'arribada quan participa en curses. Després de passar una perforació intestinal que el va deixar en coma i gairebé li costa la vida ("vaig veure la llum, a la meva dona li van dir que es preparés pel pitjor"), Bonastre ha seguit fent el que més li agrada: comunicar i córrer. 

llibre bonastre

Debuta en un Sant Jordi amb aquest llibre, que parla de runners, però també de la vida: "'100 històries del córrer' va més enllà d'anècdotes en curses. Va sobre la vida, i qualsevol lector es pot veure identificat, tot i que no sigui un habitual de les curses". Això sí, si us agrada posar-vos les sabatilles, el gaudireu, i molt: "Els corredors som com una secta positiva, hem creat una comunitat curiosa i molt sana". Molt sana i envejable és la relació que té amb la seva dona Mònica, que en els moments complicats que li ha tocat viure, ha estat a tota hora al seu costat i a qui li dedica el llibre. D'ella ha explicat una anècdota que ha fet emocionar els assistents a l'entrevista: "Quan vaig entrar a quiròfan em van treure l'anell de casat i li vaig donar a ella. Se'l va posar al damunt del seu perquè quedés encaixat. Quan m'estava recuperant, ja a l'habitació, li vaig preguntar per l'anell. Se'l va treure, me'l va posar al meu dit i jo li vaig dir, després d'haver estat al meu costat nit i dia: 'Mira, és com si ens haguéssim tornat a casar. Ens vam posar a plorar els dos". 

bonastre sant jordi

ElNacional.cat

Un testimoni emocionant. Una declaració d'amor en tota regla. No com la que tenen la reina Letícia i la seva sogra, la reina emèrita Sofia. S'odien, per molt que intentin amagar-ho, i n'hem tornat a trobar mostres a la Catedral de Palma, quan la dona de Felip no la va aixoplugar sota el seu gran paraigua. Normalment es veu Letícia com la mala malísima, però l'experta en Casa Reial Pilar Eyre no està del tot d'acord amb que Sofia sigui tan pobra dona com alguns volen fer veure.

leticia sofia palma 2019 gtres

GTRES

Considera que cal desemmascarar Sofia i no combrega amb que vulgui regnar quan ja no li toca. A la que sí li tocaria seria a Elionor, però la periodista no creu que aquests ulls vegin la filla gran de Felip i Letícia asseguda al tron de ferro de Zarzuela. Com sempre, la conversa amb Eyre s'ha quedat curta. Però pels nombrosos seguidors que té, un avís: "Mi próximo libro saldrá en octubre y quizás se formará un escándalo, no te puedo contar más".

pilar eyre sant jordi

Cèlia Forment

Algú que tampoc no deixa indiferent és Marc Giró. Una de les peces claus de l'èxit de l'Està passant, sobretot els dilluns, quan ell hi intervé. L'expert en moda de la revista Marie Claire ha seduïts els espectadors de TV3 amb la seva espontaneïtat i manera inimitable de fer una anàlisi dels polítics. Giró, però, fa un toc d'atenció als protagonistes del programa satíric: "Ara la política s'ha convertit en un show, els debats segueixen l'esquema de 'Sálvame', però així com està bé que les teles i ràdios facin show, els polítics haurien de donar uns missatges molts més assenyats i fer política de debò".

giro sant jordi celia forment

Cèlia Forment

I sobre la seva relació platònica amb Toni Cruanyes, ha confessat que va sorgir de manera espontània i que ningú, ni ell, ni el Toni, ni l'equip del programa, saben com acabarà... "Però acabarà bé, mooolt bé", diu el col·laborador a qui se li il·lumina la cara parlant del presentador del TN Vespre.

cruanyes giro amor tv3

TV3

Giró també ha defensat que el seu cap, Toni Soler, mantingui habituals disputes amb determinades persones a les xarxes i que sempre hagi defensat que els humoristes hagin de tocar el voraviu i estar amb un peu a l'altra banda de les línies vermelles.

albà sant jordi

En aquest sentit, algú que també treballava a les ordres del periodista de Badalona va ser Toni Albà, fins que un comentari sobre Inés Arrimadas a Waterloo va generar una polèmica majúscula que va donar com a resultat que posessin l'humorista de Polònia 'a la nevera' durant unes setmanes.

albà i giro sant jordi

Sergi Alcázar

Estava preparant una imitació de Santiago Abascal que no va veure mai la llum. I segons ell, tampoc la veurà mai: " No tornaré a 'Polònia'", confessa el mateix Albà als micròfons d'En Blau, que també ha aprofitat per dir amb sorna que si tenia temps, passaria per l'estand muntat per Ciutadans a saludar els seus vells amics de la formació taronja. Toni Albà va desaparèixer de Polònia de la nit al dia, com per art de màgia. I amb màgia és com han acabat les entrevistes d'En Blau en aquest Sant Jordi.

lari sant jordi

Cèlia Forment

El Mag Lari, després de 25 anys damunt els escenaris, ha pujat a l'estand d'ElNacional per reconèixer que entre els seus projectes immediats, més enllà de seguir fent el que més li agrada i d'anar fent gira amb el seu espectacle, també està una altra de les seves passions confessades: Michael Jackson. Per això, ha confirmat que ja té localització per obrir d'aquí a un parell d'anys un museu dedicat al rei del pop. De la seva faceta televisiva, destaca que ho tornaria a probar sempre que hi hagi algun projecte atractiu.