La intel·ligència artificial juga molt males passades als ciutadans. Als corrents i als VIP, als famosíssims també, com li ha ocorregut a una prestigiosa presentadora de televisió catalana. Estem parlant de Susanna Griso, una conegudíssima expresentadora de TV3 que ara -i des de fa temps- té en 'Espejo Público' el seu programa i, per tant, el seu treball.

Susanna Griso IG
Susanna Griso IG

La qüestió és que la intel·ligència artificial ha estafat una vegada més fent creure que Griso havia estat detinguda per vendre bitcoins. Aquesta notícia era una falòrnia de manual que alguns webs del 'deep web' es van encarregar de difondre. El fotomuntatge en qüestió és aquest, on apareix Susanna arrestada per dos policies amb pistoles i buff:

Susanna Griso A3
Susanna Griso A3

Griso, tanmateix, no ha volgut tapar-se els ulls i ha volgut desmentir aquesta falòrnia de calaix. "A mi em semblava tan basta l'estafa que no li he donat gaire importància als primers muntatges", ha dit afegint també el perill que suposen les transaccions amb bitcoins i el món ocult de les cryptomonedes: "Hi ha amics meus que han entrat i li han donat credibilitat. Tinc el missatge d'una bona amiga que m'ha escrit que ha entrat i ha deixat diners encara que l'empresa li diu que l'hi tornaran". Letal Griso, que està fins al capdamunt de les fake news. Surrealista...

Tot i que surrealista queda curt. El pitjor és creure's aquestes mentides impostades per l'IA. Fa molta pena veure i llegir notícies així on una presentadora de tele apareix falsament detinguda per dos agents de seguretat. Fa poc, 'El Mundo' ja va alertar dels perills d'aquestes notícies falses, que poden passar com a certes als caps de molts ciutadans no massa il·luminats. Pablo Iglesias i Yolanda Díaz passejant junts tan amics era la portada de susdit diari i va causar enrenou: els perills de la intel·ligència artificial són més grans dels que creiem.

Portada El Mundo IA
Portada El Mundo IA

El perill de la intel·ligència artificial

La intel·ligència artificial és molt nociva, ja que es pot presentar en múltiples formes. Amb imatges, però també amb àudios o amb missatges de text com els chatbots. Ara hi ha aplicacions -entre elles el Xat GPT- que et fan articles de diari amb només donar-los un titular. EN Blau no utilitza aquest mètode en absolut, però s'ha informat al respecte. En deu segons pots tenir notícies elaborades per la intel·ligència artificial explicant que Letícia ha tingut un nou fill o que Karmele Marchante té una germana bessona que habita a una tribu de Vanuatu. És grotesc i el millor per parar aquesta pandèmia anomenada intel·ligència artificial fake és desmuntant-la. A cada article fake que un llegeixi, bandera vermella; a cada foto fake, bandera vermella; a cada àudio-falòrnia, bandera vermella. Sempre i quan estigui malament usada, clar. Per cert, ànim, Susanna.