22 de maig de 2004, el gran dia de la monarquia espanyola, primera boda reial en un segle, la dels reis Felip i Letícia quan encara eren prínceps. Vint anys després, l'agenda oficial de Casa Reial està totalment buida, sembla que no hi ha res a celebrar. Els reis no han ofert cap gest de complicitat ni en un dia com aquest i estan tancats a Palau mirant el mòbil per si fa un tuit el temut Jaime del Burgo aprofitant un dia tan assenyalat. L'aniversari rodó arriba en el pitjor moment d'imatge dels monarques, quan la crisi desfermada per Del Burgo reconeixent que Letícia li va posar les banyes durant, com a mínim, dos anys a Felip després de la boda han despertat la convicció que el matrimoni de Felip i Letícia és exactament com el de Joan Carles i Sofia: una farsa. A la Catedral de La Almudena en un dia plujós es van jurar uns vots de fidelitat que un cop trencats han obert la parella i com ja signa la més explícita de les cronistes reials, Pilar Eyre, "su vida privada lleva caminos autónomos". No pot ser més clar: carta blanca a tenir amants sempre que no surtin fotos compromeses. Per això en un esforç de limitar la hipocresia, aquest 22 de maig de 2024 no apareix ni una imatge de Felip i Letícia.

DL u556798 019
Felip i Letícia quan ell estava enamorat, any 2012 GTRES

La premsa afí, és a dir tota, dediquen el dia a explicar les meravelles d'aquell casament reial però només hi ha un convidat que ha despullat el casament, el cosí de la núvia: David Rocasolano. El desaparegut familiar de la reina va deixar escrita una obra mestra per conèixer les interioritats de la família reial, el seu llibre Adiós princesa en memòria de la seva altra cosina Érika, morta per una ingesta de pastilles. Rocasolano va ser un dels convidats al casament, com el mateix Jaime del Burgo, que era exnòvio de Letícia de soltera, amic íntim de la núvia i un dels testimonis que van seure al costat de l'altar. Apareix a la foto a la tercera filera rere els pares de Letícia, Jesús Ortiz i Paloma Rocasolano. És el calb:

Jaime del Burgo (calvo Fila 3) testigo boda real, TVE
Jaime del Burgo (calb Fila 3) testimoni boda reial, TVE

Escriu David Rocasolano la baralla entre el pare de la núvia i els dos avis: "Había nervios. Paco Rocasolano , el abuelo materno de Letizia y padre de Paloma  se acercó a su exyerno, Jesús Ortiz, el hombre que había dejado a su hija, el mujeriego, el insensible, le clavó los ojos y le soltó: “¡Hijo de puta!”. El abuelo Paco, todavía embriagado por el baile con princesas y marquesas de la noche anterior, se abalanzó sobre Chus, el padre de Letizia. Felipe Varela y sus costureras, que estaban dando los últimos retoques a unos y otros, casi desfallecen. José Luis Ortiz, abuelo paterno de Letizia, tuvo que intervenir para defender a su hijo. Entre todos, consiguieron separar al exyerno del exsuegro. Los modistos tuvieron que esmerarse y, a toda velocidad, recomponer los maltrechos trajes de los dos abuelos. Las palabras ‘hijo de puta’, ‘maricón’, ‘ya te encontraré’, y ‘ven si tienes huevos’ siguieron flotando un buen rato en el ambiente”. Una història censurada perquè el llibre del cosí, on revela la veritable cara de Letícia, ha estat silenciat durant dècades. Un bon dia per rellegir-lo. 22 de maig. Res a celebrar, pensa Letícia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!