La caiguda en desgràcia de Belén Esteban ha deixat gelat al panorama televisiu espanyol. Aquella dona que, durant més d'una dècada, va marcar tendències, va imposar narratives i es va convertir en la veu d'un sector popular que se sentia representat en el seu plor i en la seva ràbia, avui deambula entre projectes sense futur i ofertes fantasma. L'última jugada prové de TVE, on es diu que es busca ressituar-la com a tertuliana o col·laboradora, però tot apunta que serà més per llàstima que per mèrits.

L'intent de "salvar" Belén Esteban des de TVE sorgeix en un context de considerable tensió interna. El programa La familia de la tele, que comparteix amb María Patiño, ha estat relegat a l'horari de les 19:30 en La 1, una franja que en termes televisius s'associa comunament amb una zona de menor èxit. I no és casual: les dades d'audiència han estat catastròfiques, amb quotes que amb prou feines voregen el 6% de share, molt lluny de les xifres que solia ostentar en els seus anys daurats. Ara bé, el motiu pel qual el format continua viu no és l'interès del públic, sinó un compromís contractual amb La Osa Producciones, l'empresa d'Óscar Cornejo i Adrián Madrid, coneguts per la seva estreta relació professional amb Esteban i considerats com els seus aliats històrics en el mitjà.

Belén Esteban / GTRES
Belén Esteban / Gtres

Belén Esteban no encaixa a la televisió pública: rebuig intern i desinterès popular

No obstant això, fonts internes de TVE qualifiquen l'acord com "una humiliació institucional" i denuncien que tant el departament d'informatius com els sindicats estan exercint pressió perquè el projecte sigui cancel·lat. Encara que des de la direcció de la cadena s'insisteix a "buscar-li un lloc" a la presentadora, el clamor general és que no té cabuda ni sentit mantenir una figura amb un passat tan vinculat a la televisió porqueria.

Si a RTVE amb prou feines sobreviu, a Atresmedia el rebuig és contundent. Antena 3 ha descartat rotundament incorporar Belén Esteban a la seva graella, alineant-se amb una estratègia que prioritza nous perfils, més polits i amb millor reputació. Segons fonts properes a la cadena, el seu nom ni tan sols es considera per a futurs projectes. El missatge és clar: no hi ha espai per a ella.

Aquest menyspreu televisiu no ha passat desapercebut per a la mateixa Belén, que va explotar durant un photocall de Lola Índigo en notar que les càmeres de Socialité, evitaven gravar-la. La seva reacció, entre una infinitat de retrets a Telecinco, va ser un crit d'impotència: "Hem matat algú? (…) Que injust que us hagin prohibit gravar-me a mi, us vam donar 14 anys de la nostra vida". L'escena es va viralitzar, però no en el seu favor. La majoria dels comentaris coincidien: la imatge de Belén Esteban ja no ven, només incomoda.

Belén Esteban / GTRES
Belén Esteban / Gtres

TVE, última parada o tomba mediàtica definitiva?

Analistes del cor com Diego Arrabal ho diuen sense filtres: "Belén Esteban ha mort mediàticament". Els crits, les directes enceses a Instagram i les seves súpliques públiques han acabat per avorrir fins i tot els seus més fidels seguidors. La televisió ha seguit endavant, però Belén sembla ancorat en un format de fa vint anys.

Malgrat tot, en TVE encara es contempla l'opció de mantenir Belén Esteban com a col·laboradora puntual en algun espai de segona línia. Però no es tracta d'una aposta ferma ni d'una confiança renovada: és, en el millor dels casos, una sortida decorosa per no deixar-la caure del tot. Res de prime time, res de lideratge en pantalla. Només participacions esporàdiques i sota vigilància sindical.