El govern espanyol vol apropar-se a Catalunya a través de la televisió pública. Té previst fer-ho abans del referèndum de l’1 d’octubre, en una estratègia per contrarestar l’audiència i influència de TV3.

Segons publica aquest dimecres El Confidencial Digital, TVE vol emetre dues hores diàries més de català, que se sumarien a l’hora i mitja actual (a excepció de dissabte, en què el català es limita a mitja hora). Es tracta, així, de tornar a una situació més semblant -tot i que encara inferior- a la que hi havia abans de 2006. Llavors, més de tres hores diàries en català omplien la graella de TVE entre setmana, i hi havia franges de desconnexió en prime time els dissabtes a la nit.

Televisió a banda, RTVE també buscarà crear un nou producte radiofònic a Ràdio 4, que actualment està en hores baixes d’audiència.

Objectiu: apropar-se a Catalunya

Aquests plans d’apropament a Catalunya, que haurien d'implantar-se a mitjan setembre, se sumen a d’altres moviments que ha fet TVE per marcar terreny.

El que més destaca és l’elecció del català Manel Navarro com a representant d’Eurovisió. Això va permetre que es veiés la Sagrada Família de fons en el moment que Espanya donava les seves puntuacions. Històricament, TVE havia connectat des de Madrid:

ESC / Youtube

Entre d’altres apropaments, hi ha el trasllat de la subdirecció d’esports de RTVE a Sant Cugat, o la producció de noves sèries de la cadena, com ara La Peluquería, a Catalunya.

Barcelona també va ser l’escenari de la presentació d’un dels programes cèlebres del canal, Masterchef, i de la pre-estrena del primer capítol de la tercera temporada d’El Ministerio del tiempo.

Eladio Jareño, el responsable?

L’apropament a Catalunya compta amb la supervisió del director de RTVE, Eladio Jareño, que va accedir al càrrec ara fa un any i mig. Abans, havia estat responsable de RTVE a Catalunya.

Eladio Jareño. Imatge: gabcomyedu / Youtube

El pas de Jareño per Sant Cugat, cal dir, va tenir amb alguns episodis polèmics. Un exemple, la destitució de la periodista Cristina Puig, fet que després va ser declarat improcedent; o la presumpta censura de la declaració del director de Método 3 contra Alícia Sánchez Camacho. La raó, tot apunta, és que Jareño havia estat abans cap de premsa de l’exlíder del PP català.