Nit històrica per a TV3 amb la retransmissió de les campanades. Per molt motius: per l'estrena de Laura Escanes, nova joia de la corona a Sant Joan Despí, fent parella amb Miki Núñez; per l'encertat vestuari dels presentadors, amb la influencer passant-li la mà per la cara a tota una Cristina Pedroche, i per un episodi que genera una enorme polèmica entre els espectadors de la tele pública del país. Hi ha mala maror i un incendi colossal a xarxes socials. Tot per culpa d'una altra tradició televisiva durant el programa especial que tanca l'any: el primer anunci publicitari. La decisió de Sant Joan Despí no ha agradat gaire, no.
Escanes i Núñez van donar pas a aquest tall publicitari amb un gest teatral. Duien un cartell on es llegia "anem un moment a publi", que feien servir per ocultar-se i escenificar una brometa de 'shippeig': un petó entre els protagonistes de la nit. Però vist i sentit el que va passar a continuació, hom pensaria que el fet d'amagar-se no era pel petó, sinó per la tempesta que vindria. L'anunci, d'una famosíssima companyia telefònica espanyola. Tan espanyola, en el pitjor sentit del terme, que era en castellà. Íntegrament. Només els subtítols reubicaven els espectadors: no era Telecinco o Zamora TV, continuaven sintonitzant TV3.
D'acord que, de moment i sembla que per una bona estona més, Catalunya encara és part de l'Estat espanyol. També que una bona part del país fa servir el castellà com a primera i sovint única llengua. Però és TV3. Televisió de Catalunya. Un ens que ha d'afavorir la llengua pròpia, popularitzar-la, respectar-la i cuidar-la amb la màxima delicadesa. No pas arraconar-la, silenciar-la i reduir-la a uns subtítols que resulten denigrants. Ben podrien haver exigit a l'anunciant que, tractant-se d'un mitjà de comunicació com aquest, en un país com aquest i amb una llengua que és cooficial a tot el territori espanyol, s'ho treballessin una mica més i fessin la versió que tocava. Però, per la raó que sigui, no va ser així. La pela és la pela. Així de cru.
Les reaccions sobre aquest afer són eloqüents: la xarxa crema. "Vergonyós", "som una colònia", "tanquem la paradeta", "anem a la merda"... Si les campanades havien aconseguit un efecte positiu, l'incident va fer recular a uns quants És per rumiar-s'ho.