A la pel·lícula 8 apellidos catalanes d'Emilio Martínez Lázaro, a Dani Rovira, quan intenta entrar sense invitació a una exposició a Girona, li pregunten com es diu. Ell respon amb els 8 cognoms 'catalans' del títol. Bé, o els que ell associa amb cognoms catalans, "Guardiola, Adrià, Serrat, Puyol, Caballé... Cobi, Messi... i Co(n)dorniu", en sentir com es treia el tap a una ampolla de cava.

Les últimes hores qui més qui menys ha dit la seva sobre l'enèsima polèmica que hi ha hagut a les xarxes socials. Aquesta vegada, pels cognoms que cadascú té o deixa de tenir. Una usuària ha encès els ànims de molts tuitaires en exposar que a Catalunya hi ha racisme o "un techo de cristal que no sale en las encuestas: en Catalunya, si eres trabajador y no tienes 8 apellidos catalanes nunca serás ciudadano de verdad". L'autora de la frase no es refereix a ser amigui de Rivera i Arrimadas, sinó a ser tractat com un igual a Catalunya. 

tuit cognoms

Un dels que s'ha pronunciat ha estat Toni Soler. El director de l'Està passant ja va parlar orgullós de la seva família en un emotiu Els meus pares amb Gemma Nierga. Allà, juntament amb les seves germanes, el presentador va recordar els seus pares, l'Antonio Soler i la Carme Guasch i Darné. Un fill orgullós d'ells, dels seus arrels i de l'ensenyament que havia rebut per part dels pares.

fotos toni soler familia2

fotos toni soler familia

TV3

Ara ha aportat el seu gra de sorra a l'affaire dels cognoms catalans amb la seva habitual finezza, amb uns tuits d'una senzillesa que tomba i on parla dels seus cognoms i del nom que realment té, si més no, el nom oficial:

Uns comentaris que incorporen una càrrega de normalitat dedicada a aquells que es posin les mans al cap, com la citada tuitaire, i que gosin dir bajanades com la de tenir uns cognoms més catalans que la Moreneta per ser tractat amb respecte a Catalunya: